English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter
Aktualno - arhiv
V Srcu Slovenije navdušili predstavnike LAS iz Poljske, Latvije in Gruzije

6. december 2019 - Ta teden so se v Sloveniji srečali partnerji mednarodnega projekta sodelovanja LAS Od tradicionalnih spretnosti do sodobnih ruralnih turističnih produktov. Po prvem študijskem ogledu dobrih praks na Poljskem nadaljujejo partnerji s srečanji pri drugih partnerskih lokalnih akcijskih skupinah. Med 2. in 4. decembrom 2019 smo tako predstavnike petih lokalnih akcijskih skupin iz Poljske, Gruzije in Latvije povabili v Srce Slovenije.

Več o tem
Skupaj za kakovostnejše življenje starejših v Srcu Slovenije

28. november 2019 - Staranje prebivalstva predstavlja velik izziv za družbo, v kateri živimo. Države, družine, formalni in neformalni oskrbovalci neprestano razmišljajo o rešitvah, s katerimi bi starejšim omogočili kakovostnejše in dostojnejše življenje. Ta izziv naslavlja tudi evropski projekt EU_SHAFE, katerega cilj je razviti celovit pristop k pametnim, zdravim in starosti prijaznim okoljem. V okviru omenjenega projekta je Razvojni center Srca Slovenije 25. novembra 2019 v samostanu Mekinje v Kamniku organiziral dogodek z naslovom »Kako do kakovostnejšega življenja starejših v Srcu Slovenije«.

Več o tem
V okviru Konzorcija vrtcev in šol podprli odmeven dogodek "Tradicionalni slovenski zajtrk"

16. november 2019 - Na OŠ Šmartno pri Litiji je potekal odmeven dogodek "Tradicionalni slovenski zajtrk", ki že več let aktivno vključuje vse osnovnošolce v dinamično spoznavanje tradicionalnih pridelkov ter pomena ekološke pridelave hrane. Skupaj s strokovnjaki so se učenci podučili o pomenu medu, domačega mleka in mlečnih izdelkov, ekološko pridelanega sadja ter spoznali pasti predpakiranih izdelkov. Vse kulinarične izdelke, ki so jih pripravili pod budnim očesom učiteljic, učiteljev in zunanjih strokovnjakov pa so ponudili tudi na javnem dogodku v šolski telovadnici.
Več o tem
Povabilo lokalnim ponudnikom k predstavitvi idejnih vsebin in storitev trajnostnega turističnega produkta za občino Litija – nezavezujoče zbiranje ponudb

11. november 2019 - Občina Litija (občina) skupaj z Razvojnim centrom Srca Slovenije d.o.o. vabi k predstavitvi idejnih vsebin in storitev za oblikovanje trajnostnega turističnega produkta, ki bodo ustrezno dopolnjevali rudarsko dediščino rudnika Sitarjevec. Cilj občine je pridobiti nabor izvirnih in vsebinsko domišljenih vsebin ter storitev, ki bodo odražale znamenitosti, dediščino, etnološke in kulinarične značilnosti občine ter imele kot takšne izrazit promocijski učinek. Rezultat tega poziva bo oblikovan trajnostni turistični produkt MINE TOUR.

Več o tem
Občina Dol pri Ljubljani v postopku izvajanja participativnega proračuna

11. november 2019 - Dol pri Ljubljani bo ena izmed peščice slovenskih občin, v kateri bo v letošnjem letu v sodelovanju z Razvojnim centrom Srca Slovenije uveden tako imenovan participativni proračun. Gre za orodje, s katerim bodo občani ne samo predlagali, ampak z glasovanjem tudi izbrali projekte, ki jih bo občina v naslednjem letu dejansko tudi izvedla. Občani so projekt poimenovali »Po izboru občanov!«.

Več o tem
»Kosilo rudarske družine« kot navdih za nadgradnjo kulinarične ponudbe v občinah Litija in Šmartno pri Litiji

28. oktober 2019 - V prostorih Mestnega muzeja Litija smo organizirali gastronomsko predavanje z dr. Janezom Bogatajem. Dogodek je bil namenjen vsem gostinskim ponudnikom občin Litija in Šmartno pri Litiji, ki si želijo popestriti kulinarično ponudbo in jo obarvati z izbranimi lokalnimi sestavinami. Dogodek je potekal v okviru evropskega projekta MINE TOUR (Interreg V-A Slovenija Hrvaška).
Več o tem
Srečanje županov občin območja Srca Slovenije ter okoliških občin

23. oktober 2019 - Razvojni center Srca Slovenije je skupaj z Občino Kamnik organiziral srečanje županov območja Srca Slovenije ter okoliških občin, in sicer v torek 22. oktobra 2019 v prostorih Samostana Mekinje. Povezovanje občin in iskanje skupnih interesov je bistvenega pomena za razvoj območja in kvaliteto življenja.

Več o tem
Prvo podjetniško srečanje v občini Lukovica pod sloganom »Skupaj zmoremo več«

23. oktober 2019 – Občina Lukovica je skupaj z Razvojnim centrom Srca Slovenije organizirala prvo srečanje lokalnih podjetnikov, ki se je v dvorani Kulturnega doma Janka Kersnika v Lukovici odvilo v torek, 22. oktobra, pod sloganom 'Skupaj zmoremo več!'. Lokalni podjetniki se že uspešno povezujejo, a da bi bilo njihovo sodelovanje še intenzivnejše, bi pripomoglo tudi ustrezno okolje oz. konkreten prostor, kot je denimo poslovna cona.

Več o tem
Organiziran zaključni dogodek projekta HoCare, ki naslavlja inovativne rešitve za oskrbo na domu

14. oktober 2019 – Zaključni dogodek projekta HoCare na programu Interreg Europe, katerega partner je Razvojni center Srca Slovenije, je bil 3. oktobra organiziran v Nikoziji na Cipru. Evropski partnerji so tekom projekta aktivno sodelovali pri identificiranju in izmenjavi dobrih praks s področja oskrbe na domu. Dosegli so konkretne rezultate pri izboljšanju politik v svojih državah in le-te predstavili na omenjenem dogodku.
Več o tem
Projekt CityWalk je najboljši projekt po izboru javnosti

11. oktober 2019 - Med 7. in 10. oktobrom je v Bruslju potekal dogodek Evropski teden regij in mest, v sklopu katerega je potekala tudi slavnostna podelitev nagrad RegioStars za najbolj inovativne evropske regionalne projekte v petih tematskih kategorijah.

Več o tem
Občina Dol pri Ljubljani uvaja participativni proračun. Občani so projekt poimenovali »Po izboru občanov!«

30. September 2019 - Participativni proračun je mehanizem, preko katerega občani predlagajo projekte, ki po njihovem mnenju prinašajo najboljše odgovore na izzive znotraj posameznih lokalnih območij in za katere na koncu tudi neposredno glasujejo. Glasovi občanov so za izvedbo zavezujoči in jih občina uresniči v okviru rezerviranih sredstev za posamezno leto. Tako bodo občani Dola pri Ljubljani neposredno odločali o uporabi 120.000,00 EUR sredstev občinskega proračuna za leto 2020. 20.000,00 EUR bo namenjenih za izvedbo projektov, ki jih bodo predlagali in izglasovali prebivalci na območju posameznega vaškega odbora (Beričevo, Dol, Dolsko, Klopce, Laze in Senožeti).

Več o tem
Razvojni center Srca Slovenije na 1. Festivalu medgeneracijskega povezovanja

16. September 2019 - V tednu od 9. do 13. septembra je v Litiji potekal 1. Festival medgeneracijskega povezovanja v organizaciji Sveta za medgeneracijsko povezovanje v Občini Litija. V sklopu festivala so se v Litiji na različnih lokacijah odvijale številne aktivnosti in dogodki.

Več o tem
Prvo srečanje partnerjev projekta EU_SHAFE – Razvoj pametnih, zdravih in starosti prijaznih okolij

24. September 2019 - V okviru projekta EU_SHAFE, katerega partner je tudi Razvojni center Srca Slovenije, se je 10 partnerjev iz 7 evropskih držav (Danska, Irska, Italija, Nemčija, Portugalska, Slovenija, Španija) prvič srečalo v Aarhusu na Danskem. Projekt naslavlja razvoj pametnih, zdravih in starosti prijaznih okolij, izvaja pa se od avgusta 2019 do januarja 2023. V Srcu Slovenije želimo izboljšati inovacijske politike na lokalni ravni, tako da bodo projekti s področja oskrbe na domu imeli več možnosti financiranja.
Več o tem
Otvoritev co-working prostorov RISE v Litiji in Šmartnem pri Litiji

20. september 2019 - Tudi uradno so se odprla vrata co-working prostorov RISE v Litiji in Šmartnem pri Litiji. Simbolično na meji obeh občin, a strateško na pomembnem območju industrijske cone na Bregu pri Litiji. V osrčju že uveljavljenih lokalnih podjetnikov, bo novo-ustanovljena zadruga RISE ponujala bogat program v obliki izobraževanj in predavanj, možnost najema samostojnih pisarn, skupni prostor za sodelo (desk-sharing), sejno sobo in konferenčno dvorano. Prostori so opremljeni s sodobnim dizajnom in vso potrebno tehnologijo. Veseli nas, da sta ta projekt že v začetni fazi podprli obe občini, mnogotere možnosti za sodelovanje pa se kažejo tudi z Območno obrtno zbornico Litija.
Več o tem
Od revitalizacije rudnika Sitarjevec, do inovativnega turističnega produkta v občini Litija

29. avgust 2019 - Ni skrivnost, da v rovih rudnika Sitarjevec, pod izvoznim rovom, zadnje pol leta potekajo investicijska dela, ki nam bodo omogočila vpogled v čudovit in unikaten jamski svet. Do sedaj še ne dostopen del rudnika Sitarjevec, bo ponudili veliko več kot zgolj ogled rovov ali čudovitih kamnin, mineralov in rudnih žil. V jamski svet, bo v prihajajočih mesecih postavljena čudovita razstava paleookolja. Za dvig kakovosti turistične ponudbe in lokalnega okolja, se postavljalo tudi novi mejniki pri razvoju širše turistične ponudbe na območju.  


Več o tem
Potrebujete pomoč pri prijavi na razpis? Mi vam lahko pomagamo!

29. avgust 2019 - Želite biti uspešni pri prijavi na javni razpis? Potrebujete strokovnjaka za pomoč pri pripravi dokumentacije? Zaposleni na Razvojnem centru Srca Slovenije vam lahko pomagamo v vseh fazah projekta, tako pri razvijanju ideje in prijavi na razpis kot tudi pri poročanju in oddaji projekta.

Več o tem
Do enostavne digitalne participacije mladih v Srcu Slovenije

27. avgust 2019 - Mlajše generacije vse bolj posegajo po digitalnih orodjih, tudi na področju participacije in aktivnega državljanstva. Digitalna orodja so tista, ki lahko mlade bolj spodbudijo k sodelovanju, tako na lokalnih ravneh kot tudi na ravni celotne Evropske unije. Omenjeno je ključna iztočnica Erasmus + projekta DIGY - Enostavna digitalna participacija, ki ga bo Razvojni center Srca Slovenije izvajal s člani različnih mladinskih organizacij in šolami iz območja Srca Slovenije. Vsebinsko nadaljujemo delo, ki smo ga na Razvojnem centru implementirali v okviru projekta EUth (Horizont 2020).

Več o tem
S 1. avgustom plačljivo podjetniško svetovanje

31. julij 2019 - Zaradi zagotavljanja kakovosti storitev podjetniškega svetovanje je le-to, od 1. avgusta 2019, na Razvojnem centru Srca Slovenije plačljivo. Cena storitev je odvisna od vrste in obsega svetovanje. 
Več o tem
Delovni sestanek partnerjev v Labinu

12. julij 2019 - 4. julija 2019 smo se partnerji projekta Mine Tour sestali na delovnem sestanku v Labinu, ki ga je gostil hrvaški partner Labin Art Express.
Več o tem
Projekt D-STIR se je uspešno zaključil s konferenco v Romuniji.

27. junij 2019 - 15 partnerjev iz 8 evropskih držav (Romunija, Slovaška, Madžarska, Slovenija, Češka, Nemčija, Hrvaška in Bosna in Herzegovina), je uspešno zaključilo projekt D-STIR, ki je v zadnjih dveh letih delal na razumevanju in premostitvi med znanstveno sfero in družbo na splošno. Projekt v okviru programa Podonavje naslavlja odgovorne raziskave in inovacije z uporabo socio-tehnične integracije, kjer je povezal tehnične strokovnjake s humanisti z namenom, da bi spodbudil čim večji družbeni in gospodarski potencial v regiji Podonavja. Kot tak D-STIR predstavlja izjemno pomemben okvir za odgovorne raziskave in inovacije na območju Podonavja.

Več o tem
Produkcija: Peternet