English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter
Aktualno - arhiv
Vaše mnenje je za nas izjemno pomembno! Anketa o prepoznavnosti Razvojnega centra Srca Slovenije.

29. april 2020 - Na Razvojnem centru Srca Slovenije se pri svojem delu trudimo slediti potrebam lokalnega okolja. Zavedamo se pomembnosti odnosa s strankami in partnerji. Ta odnos se razvija, ko izboljšujemo kakovost naših izdelkov in storitev. Vljudno vas vabimo, da izpolnite kratko anketo o prepoznavnosti Razvojnega centra Srca Slovenije in o zadovoljstvu z našim delom.

Več o tem
S pilotnimi aktivnostmi do orodij in prvih izdelkov

28. april 2020 - Razvojni center Srca Slovenije je v marcu in aprilu prostore Podjetniškega    Rise opremil s 3D tiskalnikom, CNC laserskim rezalnikom in gravirnikom, CNC rezkalnikom s pripadajočimi programi ter CorelDRAW technical Suite 2019. Opremo smo pridobili v okviru pilotnih aktivnosti projekta P-Iris in s tem pripomogli, da bodo lokalni podjetniki znanje pridobljeno na delavnicah s podjetniki lahko uporabili tudi v praksi, z izdelavo lastnih izdelkov.

Več o tem
OPIN platformo za digitalno participacijo mladih uporablja tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije

23. april 2020 – Zveza prijateljev mladine Slovenije je 30. Otroški parlament zaradi trenutnih razmer tokrat preselila na splet, in sicer na spletno platformo za eParticipacijo mladih OPIN.ME. Razvojni center Srca Slovenije sodeluje pri razvoju te platforme že od samega začetka, in sicer v okviru projekta EUth, ki se je že zaključil, sedaj pa se razvoj in nadgradnja platforme nadaljuje v okviru projekta DIGY na Erasmus+ programu.
Več o tem
Kupujmo lokalno!

30. marec 2020 - Trenutna pandemija corona virusa (COVID – 19) nam je močno zamajala tla pod nogami in spremenila življenje kot ga poznamo. Ponovno smo odkrili kako pomembno in bistveno s stališča preživetja je kmetijstvo. Močno se je povečala vrednost samooskrbe s hrano, tako po svetu kot tudi v Sloveniji, vrednost življenja na podeželju in vrednost panog, ki pridelujejo živila in s tem ohranjajo pestrost naše prehrane. Čas je da dojamemo, da je prehranska varnost ključna za preživetje vsake države.
Več o tem
Mladinske organizacije in mladi vabljeni na OPIN platformo za digitalno participacijo in postanite del aktivne skupnosti OPIN!

30. marec  2020 - Odlične novice za pobudnike  projektov eParticipacije, saj se bo v naslednjih dveh letih platforma OPIN za digitalno participacijo mladih posodabljala in izboljševala v okviru projekta „DIGY“ na programu Erasmus+. Nadgradila se bo navigacija za uporabnike, oblikovala se bodo nova gradiva za e-učenje ter pripravil seznam primerov najboljših praks na OPIN platformi. Poleg tega se bo vzpostavil forum za aktivne člane OPIN skupnosti, ki so že izvedli številne projekte, in za vse tiste, ki šele začenjajo. Razvojni center Srca Slovenije je partner projekta DIGY in koordinator OPIN skupnosti.
Več o tem
Mreženje s podjetniki, razvoj poslovnih idej in prototipov

27. marec - S pilotnimi aktivnosti projekta P-Iris v co-working prostore RISE privabljamo vedno več novih obiskovalcev, ki jih zanimajo podjetniške vsebine, možnosti za izobraževanje, sodelovanja z različnimi strokovnjaki ter priložnosti dela s sodobno opremo. Z dogodki smo uporabnikom omogočili širjenje kroga poznanstev, navezovanje stikov in razprave o poslovnih idejah ter tako dali nov zagon podjetništvu v domačem okolju. 
Več o tem
Napovedujemo: Jeseni ocenjevanje za pridobitev certifikata kakovosti izdelkov Srca Slovenije

23. marec 2020 - Za vse tiste, ki nestrpno čakate na novo ocenjevanje rokodelskih in prehranskih izdelkov Srca Slovenije, najavljamo novo ocenjevanje letos jeseni. S predložitvijo izdelkov v ocenjevanje boste lahko ponudniki preverili kakovost svojih izdelkov in pridobili certifikat Kolektivne tržne znamke Srce Slovenije.

Več o tem
V izvajanju številne delavnice tradicionalnih spretnosti

23. marec 2020 - Na območju lokalne akcijske skupine LAS Srce Slovenije smo s februarjem začeli z izvajanjem aktivnosti projekta Od tradicionalnih spretnosti do sodobnih ruralnih turističnih produktov, ki so namenjene vsem tistim prebivalcem območja LAS, ki jih zanimajo tradicionalna znanja in veščine, se jih želijo naučiti ali jih prenesti na druge ljudi. V občinah Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji se bodo tako v letošnjem letu odvile številne rokodelske in kulinarične delavnice.

Več o tem
Aktualno o spremembah rokodelske zakonodaje

23. marec 2020 - Razvojni center Srca Slovenije je tudi v letu 2019, ki je za nami, zastopal interese članov Mreže rokodelcev Srca Slovenije. Še nikoli se nismo toliko približali celoviti ureditvi področja rokodelstva na nacionalni ravni. Kot člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije smo v letu 2019 aktivno sodelovali s konstruktivnimi predlogi v novo ustanovljeni Medresorski delovni skupini za prenovo sistemske ureditve področja rokodelstva.

Več o tem
Prva »second hand« trgovina v Litiji - Stara šola, našla svoje mesto v Koblarjevi hiši

10. marec 2020 - 6. marca 2020, se je v starem mestnem jedru, v Koblarjevi hiši, v sklopu projekta #LIST (Litijski inkubator za skupnost in trajnost), odprla prva prodajalna z rabljenimi oblačili in predmeti v Litiji – Stara šola. Predstavniki projekta #LIST so v zadnjih dveh mesecih skupaj s prostovoljci in partnerji projekta pospešeno opravljali obnovitvena dela prostorov in s skupnimi močmi trgovini pričarali lično podobo in domačnost. Stara šola Litija ponuja rabljena, a uporabna oblačila, obutev, jedilne servise, nakit, igrače in okrasne predmete, ki jih lahko obiskovalci kupijo. Predvsem pa to ni samo trgovina!
Več o tem
Zmagovalci Litijskega karnevala 2020 so »LITIJA AIRWAYS 1928« - prvo letalo letalske linije iz leta 1980 - Marjetka 40, serija luksuznih letal - Vrabec 750, mega letalo - Boeing-Sava 007

24. februar 2020 - Po izboru strokovne komisije so zmagovalci Litijskega karnevala 2020 »LITIJA AIRWAYS 1928« - letalska družba s prvim letalom letalske linije iz leta 1980 - Marjetko 40, serijo luksuznih letal - Vrabec 750 in mega letalom - Boeing-Sava 007, po izboru obiskovalcev pa nova leteča sila – »GOZDNOVITEŽI«. Tradicionalni Litijski karneval, ki ima že več kot 170-letno pustno tradicijo, vezano na aktualna politično-gospodarska dogajanja, je obiskalo okrog 12.000 obiskovalcev iz cele Slovenije, na njem se je predstavilo 18 različnih karnevalskih skupin z več kot 300 mask. Lansirana je bila nova letalska družba LITIJA AIRWAYS, s čemer je Slovenija končno dobila razvojno usmerjenega in inovativnega prevoznika, ki zagotavlja pet zvezdične lete po celem svetu. Obiskovalci so bili tudi dobrodelni, saj je bilo zbranih kar 1.867,00 EUR za mlade rokometašice, ki dosegajo vidne mednarodne rezultate v okviru Ženskega rokometnega društva Litija.
Več o tem
Projekt MINE TOUR bo počasi dosegel ciljno črto

10. februar - Projekt MINE TOUR, ki spodbuja revitalizacijo, ohranjanje in promocijo dveh rudarskih spomenikov kulturne in naravne dediščine iz Labina (Hrvaška) in Litije (Slovenija), bo počasi dosegel ciljno črto. Investiciji se zaključujeta, na obeh straneh potekajo še zadnja ureditvena dela, projektni partnerji pa s strokovnimi sodelavci aktivno nadgrajujejo vsebine.

Več o tem
Druga faza projekta TRINNO kaže na odlične rezultate

30. januar - partnerji projekta TRINNO smo se zbrali na Madžarskem (Morahalom) in imeli v drugi fazi projekta priložnost predstaviti prve rezultate Akcijskih načrtov. Projektno srečanje je organiziral partner Regional Government of Csongrád County, ki je za to priložnost organiziral konferenco s priznanimi gosti: Béla Csáki, podpredsednik Regional Government of Csongrád County, Márton Szabó, Madžarska agencija za spodbujanje naložb, Viktor Knezevics, Creativ_IT, Bp Hungary ter drugimi. Razvojni center Srca Slovenije je v okviru srečanja s ponosom predstavil odlične rezultate implementacije Akcijskega načrta.
Več o tem
Vaše mnenje je za nas izjemno pomembno! Anketa ''Katere so tiste tradicionalne veščine, za katere menite, da bi bile primerne za medgeneracijski prenos znanj na mlade?''

23. december - Na Razvojnem centru Srca Slovenije smo 30. oktobra 2019 začeli z izvajanjem projekta ''Ohranjanje tradicionalnih veščin s spodbujanjem socialnega podjetništva med mladimi''. Ker želimo aktivnosti projekta približati vam ter širši lokalni skupnosti in je vaše mnenje za nas izjemno pomembno, vas vljudno vabimo, da med svoje člane delite kratko anketo, ki smo jo pripravili z namenom raziskovanja lokalnih potreb.
Več o tem
Silvestrovanja in prednovoletno dogajanje v Srcu Slovenije

23. december 2019 - Že veste kje boste preživeli najdaljšo noč v letu? Tudi letos lahko izbirate med številnimi silvestrovanji na prostem z bogatim zabavnim programom in prireditvami, ki bodo potekale na osrednjih mestnih trgih in ulicah Srca Slovenije.
Več o tem
Kupujmo lokalno iz Srca Slovenije

13. december 2019 - V bližajočih se prazničnih dneh namenjamo veliko pozornost svojim najbližjim, pogosto z nakupom daril. Ob odločitvi za darilo se le redko vprašamo, od kje prihajajo izdelki, pod kakšnimi pogoji so bili proizvedeni in ali so sploh dobri za naše zdravje. Vsak nakup nosi svoje posledice. Ko se odločimo za bolj zavestno, premišljeno in odgovorno nakupovanje, smo na dobri poti, da nekaj spremenimo. Spodbujamo vas, da poiščete svoje izdelke med izbranimi rokodelskimi in prehranskimi izdelki, ki se ponašajo s certifikatom znamke Srce Slovenije. Nakup lahko opravite neposredno pri ponudnikih ali v prodajnih kotičkih Srca Slovenije – v Arboretumu Volčji Potok, v Termah Snovik, na TIC Litija ali TIC Šmartno pri Litiji.

Več o tem
S pilotnimi aktivnostmi v co-working prostorih do kvalitetnih vsebin, ki jih v Šmartnem in Litiji še ni bilo

9. december 2019 - P-IRIS je v preteklih letih ponudil deležnikom Razvojnega centra, da se srečajo, mrežijo, delijo ideje in znanje. Pomemben prispevek pa so predstavljale tudi izmenjave dobrih praks. Prva faza projekta se je zaključila na najboljši možni način. Združili smo moči, znanje in kompetence ter z lokalno iniciativo in občinama Šmartno pri Litiji in Litija odprli nove co-working prostore RISE. Kljub uspehu pa se zavedamo odgovornosti in pomena kvalitetnih vsebin, ki morajo biti na voljo vsem. Pilotne aktivnosti, ki smo jih uspešno prijavili na mednarodni razpis Interreg Europe v okviru istega projekta P-IRIS, bodo ponudile različne podjetniške vsebine, možnosti za izobraževanje, sodelovanja z različnimi strokovnjaki ter priložnosti dela s sodobno opremo. 
Več o tem
Prvo srečanje partnerjev projekta ''Ohranjanje tradicionalnih veščin s spodbujanjem socialnega podjetništva med mladimi''

6. december 2019 - V okviru projekta ''Ohranjanje tradicionalnih veščin s spodbujanjem socialnega podjetništva med mladimi'' (Keeping traditions alive through Social Enterprise), katerega partner je tudi Razvojni center Srca Slovenije, se je med 1. in 4. decembrom 2019, 6 evropskih partnerjev (Velika Britanija, Srbija, Litva, Slovenija in Romunija) srečalo v Aradu, v Romuniji in s tem tudi uradno otvorilo začetek izvajanja projekta.
Več o tem
V Srcu Slovenije navdušili predstavnike LAS iz Poljske, Latvije in Gruzije

6. december 2019 - Ta teden so se v Sloveniji srečali partnerji mednarodnega projekta sodelovanja LAS Od tradicionalnih spretnosti do sodobnih ruralnih turističnih produktov. Po prvem študijskem ogledu dobrih praks na Poljskem nadaljujejo partnerji s srečanji pri drugih partnerskih lokalnih akcijskih skupinah. Med 2. in 4. decembrom 2019 smo tako predstavnike petih lokalnih akcijskih skupin iz Poljske, Gruzije in Latvije povabili v Srce Slovenije.

Več o tem
Skupaj za kakovostnejše življenje starejših v Srcu Slovenije

28. november 2019 - Staranje prebivalstva predstavlja velik izziv za družbo, v kateri živimo. Države, družine, formalni in neformalni oskrbovalci neprestano razmišljajo o rešitvah, s katerimi bi starejšim omogočili kakovostnejše in dostojnejše življenje. Ta izziv naslavlja tudi evropski projekt EU_SHAFE, katerega cilj je razviti celovit pristop k pametnim, zdravim in starosti prijaznim okoljem. V okviru omenjenega projekta je Razvojni center Srca Slovenije 25. novembra 2019 v samostanu Mekinje v Kamniku organiziral dogodek z naslovom »Kako do kakovostnejšega življenja starejših v Srcu Slovenije«.

Več o tem
Produkcija: Peternet