English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Pustovanje v Litiji

10. februar 2012 - Litijski pustni karneval je eden starejših karnevalov v slovenskem prostoru. Njegovi začetki segajo daleč v preteklost, leta 1847 je bilo namreč v Kmetijskih in rokodelskih novicah prvič omenjeno pustovanje v Litiji. V tistih časih so maškare veljale za nespodobne in neprimerne, bile naj bi tudi slab vzgled mladim.

Letos smo se v Litiji z veliko vnemo in zanosom lotili priprav na pustni čas, saj želimo obuditi karneval in nadaljevati tradicijo naših prednikov. Dokaz pestre preteklosti karnevala je razstava Pustovanja v Litiji skozi zgodovino, ki je trenutno na ogled v prostorih Občine Litija. Pripravil jo je Javni zavod za kulturo Litija, njen namen pa je obuditi stoletno tradicijo litijskih karnevalov, ki so v zlatih časih 60. in 70. let 20. stoletja v Litijo privabili do 20 tisoč obiskovalcev.

Litijski pustni karneval je prepoznaven in pomemben del naše kulturne dediščine, ki je presegal lokalne ovire, vedno pa je bil znan po odlični politični satiri. Svetovni in domači politični dogodki so bili rdeča nit vseh karnevalov, zato je bil dogodek vedno zrcalo trenutnega političnega dogajanja.

Obuditev litijske pustne tradicije je pomembna za krepitev zavesti o pomenu naše skupne krajevne zgodovine in oblikovanje ter utrditev litijske identitete in prepoznavnosti v širšem slovenskem prostoru. Letošnji pustni program bo v Litiji potekal vse od debelega četrtka pa do pepelnične srede s pokopom pusta. Želimo si, da Litija s svojo tradicijo zopet oživi pustni karneval in s političnimi norčijami razveseli staro in mlado.

Na debeli četrtek, 16. februarja bodo Litijo ob 13. uri obiskale tradicionalne slovenske skupine: kurenti, pokači in orači, dogajanje v starem mestnem jedru pa bodo popestrile pustne dobrote, maske in okraski na stojnicah. Oblikovala se bo »pustna vlada narodne enotnosti«, ki ji bo predsedoval »Pust«, poleg njega pa bodo vlado oblikovale vse pomembnejše slovenske politične osebnosti. Puste maske znanih politikov je za litijski karneval izdelal kipar Jože Tönig iz Domžal, ki je na satiričen način oblikoval obraze znanih politikov, kot so Janša, Jankovič, Virant, Kučan in Erjavec.

Na debeli četrtek se bomo ukvarjali tudi z »vaganjem« najdebelejših občanov, še posebej pa bo tehtanje namenjeno najtežjemu politiku, predvsem teži njegovega karakterja. Politika ima res veliko možnosti, da razvedri obiskovalce v času pusta in idej nam ne manjka. Zato bomo v Litiji v tem času odprli eno prvih ekoloških odlagališč za politike. Menimo namreč, da je politike potrebno reciklirati, saj so največji obnovljivi vir v naši državi, zato jih bomo na ekološki način razgradili in tudi reciklirali. Veliko pa damo tudi na ekološko zavest, zato bomo postavili temeljni kamen za eno prvih čistilnic za politike v Sloveniji. Zavedamo se, da je čiščenje politikov, vsaj v pustnem času, ena prvih nalog ekološkega osveščanja.

Osrednji del našega pustovanja bo seveda Litijski karneval, ki bo letos potekal v soboto, 18. februarja od 15. ure dalje po starem mestnem jedru vse do trgovskega centra na Ježi. Po končani povorki bo obiskovalce s svojimi domislicami pod šotorom zabaval znani politični satirik Sašo Hribar. V dopoldanskih urah bo pod šotorom potekalo ocenjevanje najboljših krofov, otroci pa bodo uživali na ustvarjalnih pustnih delavnicah, indijanski zabavi in plesni maškeradi. Zabava se bo po prihodu povorke in podelitvi nagrad za najbolj domiselne skupine nadaljevala do poznih ur, igrala bosta skupini Pop Design in Kolovrat.

Na pustni torek, 21. februarja se bo predsednik »Pust« s svojo pustno vlado odpravil v Ljubljano in obiskal našo hišo odločanja, parlament, kjer bo vladajočim predal listino s pustnimi ukrepi. V sredo, 22. februarja bo sledilo pokopavanje pusta s tradicionalno skupino, občinsko oblast pa bo pustna vlada vrnila županu.

Za organizacijo in izvedbo karnevalov je bila v preteklosti značilna izredna solidarnost, povezanost in predanost vseh sodelujočih skupnemu cilju. Tudi letos to ostaja naše vodilo, poleg tega želimo spomniti ljudi, da se v pustnem času sprostijo in nasmejijo, politiki pa naj za spremembo prisluhnejo ljudem. Pust odganja zimo. Naj na zabaven način odžene tudi vse temne misli današnjega časa in očisti prostor političnega onesnaženja. Litijski pust naj bo tako odganjalec zime kot ambasador čiščenja političnega onesnaženja v letu 2012.

 

Produkcija: Peternet