English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Zaključno srečanje partnerjev projekta Aktos na Švedskem

27. februar 2012 - Predstavniki Centra za razvoj Litija so se 21. in 22. februarja 2012 v švedskem mestu Söderhamn udeležili zadnjega srečanja partnerjev projekta Aktos, ki se izvaja v okviru programa Vseživljenjsko učenje. Delovni obisk Švedske je bila tudi priložnost za ogled dobrih praks na področju okoljevarstva, saj je skrb za okolje del splošne kulture Švedov.

Poleg rednih projektnih aktivnosti in zaključnih dogovorov v zvezi s potekom projekta, je v okviru srečanja partnerjev v Söderhamnu potekala javna predstavitev, na kateri so bili prisotni deležniki iz lokalnega okolja in novinarji. Švedski javnosti smo predstavili povezovanje na našem območju pod znamko Srce Slovenije, za kar so izrazili veliko zanimanja, še posebno jih je navdušil koncept lokalne samooskrbe s hrano, ki ga pri nas v sodelovanju s kmeti in javnimi ustanovami izvaja zadruga Jarina.

Delovni obisk Švedske je bila tudi priložnost za ogled dobrih praks na področju okoljevarstva. Švedska je znana po tem, da veliko pozornosti posveča ekološkim vprašanjem, tako da je okoljevarstvo je postalo že del njihove splošne kulture. V bližini mesta Söderhamn smo si ogledali ekološki center »Vaxhuset«, ki je namenjen različnim dogodkom in konferencam, v njem pa zagovarjajo samooskrbnost v vseh pomenih besede. Električno energijo proizvajajo iz sončnih kolektorjev na strehah, imajo lastno oskrbo z vodo, sami proizvajajo ogrevanje za objekte, pa tudi hrano pridelujejo sami po načelih permakulture.

Aktivnosti projekta Aktos so namenjene prenosu dobrih praks za poklicno usposabljanje na podeželju. V lanskem letu je Center za razvoj Litija že izvedel delavnice z učitelji iz območja Srce Slovenije ter organiziral srečanja z ravnatelji šol v Kamniku, Domžalah in v Ivančni Gorici. Eden od rezultatov projekta je pogodbena povezava z izobraževalnimi ustanovami ter vzpostavljena spletna stran s predstavljenimi dobrimi primeri praks (www.aktos.org). Konec lanskega leta je nastal tudi priročnik s primeri dobrih praks iz različnih držav o dejavnostih, ki prispevajo k razvoju podeželja in spodbujajo zaposljivost ljudi.
 

V švedskem mestu Soderhamn je potekalo zaključno srečanje partnerjev projekta Aktos iz šestih evropskih držav


Na javni predstavitvi je znamko Srce Slovenije predstavila Ana Savšek iz Centra za razvoj Litija


Ekološki center Vaxhuset je idealen primer za samooskrbnost (električna energija, toplota, voda, hrana)

Produkcija: Peternet