English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Napoved: Petdesetletniki sadijo drevesa

29. marec 2012 - V soboto, 31. marca, bo v Dolskem otvoritev novega lipovega drevoreda, ki ga bodo zasadili petdesetletniki, vključeni v edinstven projekt Abrahamov ključ Srca Slovenije. Posameznike, rojene leta 1962, združujejo dejanja, ki naj bi jih enkrat v življenju opravil vsak Slovenec. Več o projektu poiščite na www.srce-slovenije.si, zadnji dan marca pa se udeležite sajenja dreves. Otvoritev drevoreda bo ob 13. uri pri kulturnem domu v Dolskem.

S sajenjem dreves v Dolskem bodo Abrahami pričeli ob 10. uri, in sicer od križišča pri trgovini Mercator do križišča pri cerkvi sv. Helene. Otvoritev drevoreda bo potekala ob 13. uri pred novo turistično informacijsko tablo na začetku drevoreda. Na dogodku bodo sodelovali župan Občine Dol pri Ljubljani, Primož Zupančič, idejni vodja abrahamovega ključa, Jože Kos in vodja generacije Abrahamov 2012, Željko Savič. Ob otvoritvi informacijske table s podatki o Žerjavovem gradu, cerkvi sv. Helene, društvu misijonarja Janeža ter novega drevoreda, bodo govorci spregovorili o izkušnjah Abrahamov v preteklih letih in načrtovanih aktivnostih za leto 2012.
 

V drevoredu v Dolskem so nekdaj rastle jablane in hruške

V drevoredu, ki je vodil ob poti iz Dolskega proti Žerjavovemu gradu so nekdaj rasle stare sadne sorte jablan in hrušk. Raztezal se je po celi dolžini poti proti gradu - z desne strani so bile hruške, z leve pa jablane. Konec petdesetih let 20. stoletja je bil drevored posekan. Nekdanji učenci Osnovne šole Dol pri Ljubljani, rojeni 1962 in tisti ki so zapustili šolske klopi leta 1977, bodo ob svojem praznovanju zadnji marčevski dan na istem mestu ponovno zasadili lipov drevored. Osnovni namen zasaditve drevoreda je ohranjanje kulturne dediščine, dvig kvalitete življenja in medgeneracijsko sodelovanje.

Zasaditev drevoreda v Dolskem je le eden izmed dogodkov, ki bodo preko letošnjega leta potekali v okviru projekta Abrahamov ključ Srca Slovenije. Petdesetletniki iz različnih krajev po Sloveniji bodo izpeljali vrsto zanimivih dogodkov, ki naj bi jih vsaj enkrat v življenju opravil vsak Slovenec. Skupaj se bodo odpravili na Triglav, udeležili se bodo trgatve, obiranja oljk in se skupaj udeležili kolesarskega maratona. Sklepni del praznovanja bo humanitarni koncert, ki bo potekal 14. septembra 2012 v Dolskem, zbrana sredstva pa bodo namenjena društvu za kakovost življenja Novi Paradoks, bivalni skupnosti Senožeti.

K sodelovanju pri projektu Abrahamov ključ Srca Slovenije ste vabljeni vsi, ki ste bili rojeni v letu 1962 in letos praznujete okroglih 50 let. Več informacij o projektu je na voljo na spletni strani www.srce-slovenije.si.

Produkcija: Peternet