English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Tematski dnevi na tržnici v Ivančni Gorici: Slofolk etnološki dogodek

4. maj 2012 - Sobotno dogajanje na tržnici v Ivančni Gorici je 28. aprila 2012 popestrilo preko 20 ponudnikov pridelkov in izdelkov iz okoliških kmetij, ki so z bogato izbiro domače in umetnostne obrti popestrili tematski dan. Poseben čar sta na tržnici ustvarili folklorni skupini iz Makedonije in Latvije.

Zeliščarsko posestvo Preščan je na tržnici predstavilo raznoliko ponudbo zeliščnih čajev, ki jih prodajajo pod blagovno znamko Nasmeh narave. Magdalena Metelko se kot predstavnica 5. generacije trudi ohraniti tradicijo in na rodovnem posestvu blizu stiškega samostana nabira zelišča in sestavine za čaje. Bogato izbiro domače in umetnostne obrti je predstavljala ekološka kmetija Na jasi s polstenimi umetniškimi rokodelskimi izdelki, ki so primerni tudi kot modni dodatki. Obiskovalci so si lahko ogledali etnološko zbirko Nose, v sklopu katere so bili predstavljeni stari predmeti. Na stojnici Kmetije Ostanek so lahko kupili sadike zelenjadnic in malin ter uživali ob drugih dobrotah, ki jih je ponudila sobotna tržnica.

V sklopu spremljevalnega kulturnega programa so nastopili otroci iz Folklorne skupine OŠ Stična in Vidovo Šentvid, ki so z dvema plesno-pevskima nastopoma popestrili dogajanje na Sokolski ulici. Svojo plesno predstavo je imela tudi Folklorna skupina iz Velikih Lašč. Obiskovalci so lahko doživeli igranje na nekoliko nenavadni inštrument »oprekelj«, ljudski godci pa so zaigrali tudi na citre in na harmoniko.

Zagotovo sta poseben čar sobotni tržnici ustvarili dve gostujoči folklorni skupini, ki sta se v Sloveniji mudili v okviru 8. mednarodnega folklornega festivala Slofolk. Najprej so se v temperamentnem ritmu makedonskega plesa, imenovanega »oro«, predstavili plesalci folklorne skupine Filigrami iz Ohrida, Makedonija. Folkloristi iz Latvije, skupina Vizbulite, so s svojo predstavo le še stopnjevali navdušenje obiskovalcev nad folklornimi ritmi. Da si plesalci zaslužijo pohvalo za ohranjanje in oživitev plesnega izročila iz roda v rod, so pokazali tudi mnogi obiskovalci, ki so nastopajoče nagradili z navdušenimi aplavzi.
 
Sobotno tržnico je popestrila ponudba preko 20 ponudnikov pridelkov in izdelkov iz okoliških kmetij


Dogajanje na tržnici so obogatili folklorni plesalci iz Makedonije in Latvije


Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji

Produkcija: Peternet