English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Intervju: Nada Ceglar, Kmetija pri Ceglarjevih

20. maj 2012 - Gospo Nado Ceglar iz Ponovič pri Litiji verjetno pozna marsikdo. Predvsem tisti, ki kupujejo domačo zelenjavo neposredno od kmetov. Doma imajo namreč kmetijo, katere glavna dejavnost je pridelava in predelava zelenjave. Znani so predvsem po papriki, pa tudi po jagodah, ki so priljubljene tako med domačini kot kupci iz Ljubljane in drugih okoliških krajev. Njihove pridelke lahko kupimo na domu, vsako sredo in soboto pa razveseljujejo kupce tudi na tržnici v Trbovljah.

Nada je pravzaprav prava podjetnica. Kmetijo vodi že vrsto let. S pridelavo zelenjave se je pričela ukvarjati, ko je ostala brez službe in je iskala nov vir zaslužka. Pogumno je začela z majhnimi koraki in se udeleževala izobraževanj za pridelovalce zelenjave, kjer je spoznala, kako pomembno je, da kmetje sami iščejo tržne niše in priložnost za podjetništvo.

Opravila na kmetiji, ki obsega okrog 8 ha obdelovalnih površin, opravi večinoma sama, občasno pa ji pri delu pomagajo tudi mož in otroci. Sama pravi, da moraš imeti za takšno delo veliko veselja, saj je pogosto naporno, a če imaš zemljo rad, potem jo s posebnim odnosom tudi obdeluješ.


Kaj vse na kmetiji pridelujete? Po katerem domačem pridelku oz. izdelku ste najbolj znani?

Ukvarjamo se z integrirano pridelavo zelenjave, za kar imamo tudi ustrezen certifikat. Pridelujemo papriko, zelje, solato, krompir, paradižnik, rdečo peso, korenček, peteršilj, zeleno, fižol, grah, kumare, radič, čebulo, por, bučke. Mislim, da smo najbolj poznani po papriki, pa tudi jagodah. Kot dopolnilno dejavnost na kmetiji imamo registrirano predelavo zelenjave. Vlagam različne vrste naše, doma pridelane zelenjave, kar lahko obiskovalci tudi kupijo.

Ali se na kmetiji ukvarjate še s kakšno dodatno ponudbo?
Ukvarjamo se tudi s pridelovanjem cvetja in drugih enoletnih rastlin. V dodatni ponudbi imamo različne sadike, predvsem paradižnik in papriko.

Kdo so vaši glavni kupci, kje lahko kupimo vaše izdelke?
Veliko naših pridelkov prodamo na tržnici. Zadnja leta sem ob sredah in sobotah prisotna na tržnici v Trbovljah. Pridelke prodajamo tudi na domu, ponavadi ob torkih zvečer. Naši kupci so večinoma stalne stranke, ki naše pridelke že poznajo. Prihajajo iz bližnje okolice in drugje, mnogi tudi iz Ljubljane. Najbolj priljubljena pri njih je naša paprika. Opažam, da so ljudje vedno bolj osveščeni o pomenu lokalno pridelane hrane, zato se tudi povpraševanje zadnja leta povečuje.
 
                                                                                                                foto: arhiv Centra za razvoj Litija
  
Zakaj sodelujete v mreži za lokalno samooskrbo s hrano?
Z zadrugo Jarina sodelujem že 3 leta. Poleg tega, da odkupujejo naše pridelke, skrbijo tudi za našo prepoznavnost, kar je prednost širšega povezovanja. Med drugim so nam izdelali letake o naši kmetiji, ki jih uporabljamo za promocijo naših pridelkov.

Katere pridelke zagotavljate v mreži za lokalno samooskrbo? Kakšne so vaše izkušnje?
Jarina odkupuje našo solato in jagode ter jih dobavlja v okoliške šole in vrtce. Z Jarino imam zelo dobre izkušnje, saj so dobro organiziran in zaupanja vredni partner. V šolah in vrtcih se trudijo za uvajanje domače hrane, razumeti pa morajo, da domača hrane na izgled ne more biti popolna, zato je včasih tudi več dela z njeno obdelavo in predelavo. Je pa mnogo bolj zdrava, boljšega okusa in polna hranilnih vrednosti.

Vam kdo pomaga pri razvoju kmetije?
Ko pridejo novosti, nam je v veliko pomoč Kmetijska svetovalna služba, ki organizira izobraževanja na različne teme. Pomembno je, da imaš veselje do dejavnosti, ki jo opravljaš, saj na izobraževanjih pridobiš le osnovo, nato pa moraš zelenjavo vzgojiti in prodati sam. Zelo pomemben se mi zdi tudi prijazen odnos do strank.
 
                                                                                                                foto: arhiv Centra za razvoj Litija

Kje vidite svoj prispevek k razvoju občine, območja?

Svoj prispevek vidim pri zagotavljanju zdrave domače hrane, saj imamo veliko kupcev iz bližnje in daljne okolice. Domačini kupujejo zelenjavo tudi za ozimnico. Rada bi videla, da bi se za tovrstno pridelavo hrane odločilo še več kmetij. Občina bi lahko pomagala pri vzpostavitvi prave lokalne tržnice s pestro ponudbo lokalnih pridelovalcev.

Kako vidite vašo kmetijo jutri?
Morda se bom odločila za pridelavo večje količine kakšnih pridelkov, če se bo pokazalo, da je to potrebno. Integriran način pridelave zahteva ogromno dela, veliko poudarka dajem zdravi pridelavi in se izogibam uporabi različnih škropil.

Kdaj si vzamete čas zase, s čim se ukvarjate v prostem času?
Poleg dela na kmetiji, ki ga imam zelo rada, mi veliko časa vzame tudi vzgajanje rož. Posebej rada se ukvarjam z mojimi krizantemami.

Pripravila: Ana Savšek, RCL

Nosilce lokalne samooskrbe RCL predstavlja v sklopu evropskega projekta LOCFOOD, ki je bil odobren na programu Interreg IVC. Njegov namen je spodbujanje podjetništva v povezavi z lokalno pridelavo hrane.

(Intervju je bil objavljen v časopisu Občan, maja 2012)

Produkcija: Peternet