English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


50 let praznovali na Triglavu

27. avgust 2012 - 50-letniki z vseh koncev Slovenije so konec avgusta svoj okrogli praznik praznovali kar na Triglavu. V letošnjem jubilejnem letu so opravili že nekaj posebnih izzivov: skupaj so zasadili drevored s 50 lipami v Dolskem in se podali na kolesarski maraton od Ljubljane do Metlike.

Mogočna slovenska gora Triglav s svojo značilno podobo in kulturno-zgodovinskim pomenom velja za enega najprepoznavnejših simbolov slovenstva, zato je dobila svoje mesto tudi v državnem grbu. S Triglavom je povezana bogata planinska zgodovina, s katero se lahko Slovenija pohvali pred precej številčnejšimi narodi alpskega sveta. V spomin na prvi vzpon štirih srčnih mož na Triglav pred 234 leti, ki je postal simbol slovenskega domoljubja, so si letošnji abrahamovci zastavili cilj, da ga na isti dan osvojijo tudi sami.
 

Skupina abrahamov in njihovih prijateljev na Kredarici

Vzpon je organizirala Barbara Robič iz Martuljka skupaj z vodjo letošnje generacije abrahamov, Željkom Savičem. Potekal je iz dveh smeri, iz Pokljuke in Vrat. Obe skupini pohodnikov, v katerih je bilo 16 abrahamov, sta se uspešno povzpeli na vrh. Pri vzponu so sodelovali izkušeni planinski vodniki in reševalci. Obvezen planinski krst za tiste, ki so se prvič povzpeli na slovenskega očaka, je opravil Jože Kos s Polšnika, ki je bil v letu 2009 pobudnik edinstvenega projekta Abrahamov ključ Srca Slovenije. Uspešno opravljenega vzpona se je še posebej razveselila Cvetka Kern iz Sevnice, ki ji je za svoj 50. rojstni dan po dveh predhodnih neuspelih poskusih končno uspelo osvojiti vrh.

Pri projektu Abrahamov ključ Srca Slovenije sodelujejo občine iz Srca Slovenije. Povezuje jih Center za razvoj Litija, ki skrbi za tehnično podporo projektu.
 

Na vrhu Triglava
 

Željko Savič in Jože Kos na vrhu Triglava

Produkcija: Peternet