English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Rekordno število udeležencev Kolesarskega vzpona v Oglarsko deželo

12. september 2012 - Športno društvo Dole je v soboto, 8. septembra 2012, organiziralo tradicionalni Kolesarski vzpon v Oglarsko deželo, ki se ga je udeležilo rekordno število rekreativnih kolesarjev. Na cilju so udeleženci lahko prevozili poligon za test spretnosti vožnje s kolesom, ki ga je pripravil Center za razvoj Litija. Vzporedno s kolesarskim vzponom je na Dolah potekala tradicionalna prireditev Oglarska dežela 2012, ki jo je organizirala Krajevna skupnost Dole pri Litiji v sodelovanju z lokalnimi društvi.

Kolesarki vzpon v Oglarsko deželo je največji rekreativni kolesarski dogodek v občini Litija. Zaradi primerne dolžine za rekreativno kolesarjenje in odmaknjenosti poti od glavnih prometnic postaja med kolesarji vse bolj priljubljen. Letošnji vzpon je bil že tradicionalno potekal iz treh izhodišč: Litije, Radeč in Trebnjega. Z velikim veseljem nam je v pomoč priskočilo Športno društvo Jelovo iz občine Radeče in Kolesarsko društvo Gorenje Ponikve iz občine Trebnje. Vse tri trase so bile označene in na izpostavljenih točkah varovane z redarji, poskrbljeno je bilo za tehnično pomoč s strani kolesarskega servisa Vidic in kolesarskega centra Zagorje, za prvo pomoč pa so skrbeli Tanja, Simon in Janez. Servisne službe so udeležence spremljale z avtomobili in motorji. Na vsaki trasi smo poskrbeli za okrepčila, tako vmes, kot tudi na cilju. Vsak udeleženec vzpona je za plačano startnino prejel spominsko majico, na cilju pa topli obrok z napitkom, ter sodelovanje v žrebanju praktičnih nagrad, ki so jih prispevali podporniki prireditve. Na okrepčevalnih postajah so si kolesarji malce oddahnili in povrnili nekaj moči, kajti pot proti Dolam pelje v glavnem navzgor, tako da so nekateri morali na slabih 30 prevoženih km premagati še po 600 višinskih metrov.
 

Ideja, ki se je porodila v ŠD Dole o povezovanju in sodelovanju med kolesarji iz sosednjih občin, je tudi tokrat naletela na dober odziv in že v naslednjem letu lahko pričakujemo novo izhodišče iz še ene sosednje občine. Druženje, izmenjava izkušenj in nova prijateljstva, so tisto, česar so se udeleženci razveselili. Poleg tega pa smo na cilju s pomočjo kolesarskega servisa Vidic pripravili razstavo in testiranje različnih koles. Namen kolesarskega vzpona ni tekmovanje na vse ali nič, ampak predvsem osveščanje o zdravem načinu življenja in turistična promocija Oglarske dežele, ki je s kolesa še lepša.

Prijetno in poučno dopolnitev v obliki kolesarskega poligona za spretnostno vožnjo, je prispeval Center za razvoj Litija, ki skozi evropski projekt »CYCLO« promovira uporabo kolesa v vsakodnevnem prometu. Test spretnosti na kolesu je uspešen pokazatelj sposobnosti hitrega odziva kolesarja v nepredvidljivih situacijah, ki se lahko zgodijo kolesarskim udeležencem v prometu. Test na cilju je uspešno prevozilo 70 udeležencev. Vsak kolesar, ki je uspešno opravil preizkus spretnostne vožnje na poligonu, je prejel odsevni brezrokavnik in nov kolesarski vodič »S kolesi po Srcu Slovenije«. »Na kolesarski vodič in zemljevid smo kolesarji čakali dolgo in z veseljem ga bomo uporabljali in se preizkušali v svojih zmogljivostih«, je povedal eden od udeležencev.
 

Glede celotne kolesarske prireditve je bilo slišati veliko pohval, saj si kolesarji ob koncu sezone poleg rekreacije in vseh tekmovalnih preizkušenj želijo tudi druženja, pa tudi izobraževalnih vsebin.

Vzporedno s kolesarskim vzponom je na Dolah potekala tradicionalna prireditev Oglarska dežela 2012, ki jo je organizirala Krajevna skupnost Dole pri Litiji v sodelovanju z lokalnimi društvi. Ob tej priložnosti je potekalo srečanje upokojencev občine Litija s športnimi igrami, ki je vsako leto v drugem kraju, letos pa so izbrali Dole. Odvijale so se tudi zabavne igre ob kopi, na stojnicah so bile na voljo domače dobrote, za razpoloženje pa je poskrbel ansambel Nebo.

Produkcija: Peternet