English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


30 let ekstremnih športnih podvigov ultramaratonca Hilarija

28. september 2012 - Ultramaratonski kolesar Radovan Skubic Hilarij je v Delavskem domu Zagorje ob Savi v petek, 28. septembra 2012, z obiskovalci delil doživetja s svojih ekstremnih tekaških in kolesarskih podvigov. V pogovoru z Blažko Muller Pograjc se je v krogu svojih prijateljev, podpornikov in družine dotaknil tudi mladostnih dni, ko je prebolel kar nekaj težkih bolezni. Te je vztrajno premagoval s tekom in preživljanjem časa v naravi. Sčasoma je to postal njegov način življenja. Pred osmimi leti je tekaške copate zamenjal za kolo in nadaljeval s kolesarskimi podvigi, ki so bili pogosto na meji vzdržljivosti.

Na dogodku so v pogovoru, ki ga je moderirala Blažka Muller Pograjc, sodelovali Hilarij, Aleksandra Gradišek in Sandi Češko
 
»Hilarijeva pot je zgodba o uspehu, saj je z močno voljo premagoval težave in je zato lahko vzor nam vsem«, je v Zagorju povedal Sandi Češko, ustanovitelj multinacionalne korporacije Studio Moderna, ki že vseskozi podpira Hilarijeve projekte. Poleg županov občin Zagorje ob Savi, Litija, Dol pri Ljubljani in Mengeš je na dogodku »Hilarij se vrača domov« sodelovala tudi Aleksandra Gradišek, direktorica Centra za razvoj Litija, ki pod znamko Srce Slovenije povezuje občine v osrčju naše države. Hilariju je v znak povezovanja in podpore podarila kruh v obliki srca, ki so si ga po koščkih razdelili vsi prisotni. Obiskovalci so si v Delavskem domu v Zagorju, ob glasbenem nastopu domačina Vlada Poredoša s sinovoma, ogledali razstavo Hilarijevih projektov v 30 letni športni karieri. Seznanili so se tudi z novimi kolesarskimi potmi po območju Srce Slovenije, ki jih je pred kratkim v kolesarskem vodiču izdal Center za razvoj Litija.

V začetku septembra se je Hilarij lotil podviga, v okviru katerega je nameraval s kolesom prekolesariti vseh 211 slovenskih občin. Po odmevnem startu, pri katerem so ga na kolesih spremljali mnogi mlajši kolesarji, je moral projekt prekiniti. Med četrtim dnevom kolesarjenja, 3. septembra, je namreč pri Cerknem padel in se poškodoval. Po 14-dnevnem okrevanju v UKC Ljubljana je večina poškodb pozdravljenih, njegovo počutje pa dobro. Naslednje leto spomladi si želi projekt 211 lipovih listov dokončati in v celoti povezati zeleno Slovenijo. Ostalo mu je še 155 občin in za približno 2.200 kilometrov kolesarjenja po Sloveniji.
 

Franci Rokavec (župan Občine Litija), Aleksandra Gradišek (direktorica Centra za razvoj Litija), Radovan Skubic Hilarij, Primož Zupančič (župan Občine Dol pri Ljubljani) in Sandi Češko (ustanovitelj podjetja Studio Moderna)


V kotičku Srca Slovenije so si obiskovalci postregli z domačimi jabolki in se seznanili z novimi kolesarskimi potmi po območju Srce Slovenije (foto Igor Tominšek)

Produkcija: Peternet