English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Zaključek kolesarskega projekta CYCLO v Italiji

19. oktober 2012 - V italijanski regiji Marche je od 15. do 17. oktobra potekalo zaključno srečanje partnerjev mednarodnega kolesarskega projekta CYCLO, pri katerem je aktivno sodeloval tudi Center za razvoj Litija. Na srečanju so partnerji predstavili rezultate projekta, med katerimi je bil zelo dobro sprejet kolesarski vodič S kolesi po Srcu Slovenije.

Deset evropskih partnerjev iz območja Sredozemlja je zaključilo dvoletni kolesarski projekt CYCLO, ki spodbuja uporabo kolesa v vsakdanjem prometu in promocijo kolesarskega turizma. Zaključno srečanje je bilo namenjeno predstavitvi glavnih rezultatov projekta. Partnerji so predstavljali sprejete strategije za izboljšanje kolesarskih razmer, izvedene promocijske dogodke z namenom spodbujanja uporabe kolesa vseh prebivalcev (šolarjev, zaposlenih in starejših) in izvedbo pilotnih projektov.
 

Partnerji kolesarskega projekta CYCLO na zadnjem srečanju v Italiji
 
S kolesarske perspektive so si partnerji ogledali občino Chiaravalle, ki s svojo mrežo kolesarskih poti zelo naklonjena kolesarstvu ter obmorsko občino Pesaro, ki se lahko pohvali z 12 kilometrov dolgo kolesarsko stezo ob obali. Zaradi velikega obiska turistov in malo primernih parkirišč za avtomobile v ozkem pasu ob obalni cesti, so bili v preteklosti soočeni s velikimi težavami z dostopom do obale. S celovito strategijo razvoja kolesarstva in izgradnjo kolesarske mreže po mestu so rešili težavo z urejeno kolesarsko potjo, ki je olajšala dostop. Z uporabo obale se je povečal ekonomski učinek, saj se je v naslednjih letih registriralo kar 70 novih mikro podjetij, ki izvajajo storitvene dejavnosti v tem delu plaže.

Predstavnika Centra za razvoj Litija sta se udeležila tudi konference v Anconi z naslovom »Kolesarski turizem kot dodana vrednost: financiranje in priložnosti za trajnostni razvoj«. Kolesarski turizem je danes zelo popularen in vedno več turistov potuje in raziskuje kraje s pomočjo kolesa, zato je ključna kolesarska infrastruktura in dostopnosti do potrebnih informacij. Predstavljeni so bili tudi pozitivni učinki kolesarjenja za vsakodnevne potrebe: v šolo, službo, po nakupih. Nekateri delodajalci nudijo celo določene ugodnosti za tiste zaposlene, ki v službo pridejo s kolesom, prav tako se določeni trgovinski centri odločajo za spodbujanje kolesarstva s pomočjo financiranja kolesarskih vozičkov.

Center za razvoj Litija se je na zaključnem srečanju predstavil kolesarski vodič S kolesi po Srcu Slovenije, ki je prejel pohvale tako s strani sodelujočih partnerjev kot s strani obiskovalcev konference. Predstavljen je bil tudi Celoviti načrt razvoja kolesarske infrastrukture v Srcu Slovenije, kot tudi izvedene promocijske akcije.

Projekt CYCLO, ki je bil odobren v okviru programa transnacionalnega teritorialnega sodelovanja Mediteran, se bo uradno zaključil 21. decembra 2012.
 

Predstavnika Centra za razvoj Litija sta predstavila enega glavnih rezultatov projekta v Sloveniji - kolesarski vodič S kolesi po Srcu Slovenije


Produkcija: Peternet