English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Švicarji navdušeni nad lokalno tržnico v Ivančni Gorici

12. november 2012 - Lokalna trajnostna samooskrba ima tako v Sloveniji kot v Švici velik potencial za podjetništvo na podeželju. Srce Slovenije so z namenom izmenjave izkušenj na področju lokalnih tržnic v okviru projekta Lokalni produkti, ki ga podpira Občina Ivančna Gorica, obiskali predstavniki organizacije Alpinavera iz Švice.

Tema projekta, ki ga v sodelovanju s švicarskim partnerjem izvaja Center za razvoj Litija, je lokalna trajnostna oskrba in razvoj inovativnih modelov upravljanja lokalnih tržnic ter možnost povečanja prodaje lokalnih produktov in storitev na podeželju.

Gostje iz Švice so 10. novembra obiskali tržnico v Ivančni Gorici, ki je bila v znamenju martinovanja. Jasmine Said Bucher, predstavnica Alpinavere, je povedala, da s spremljevalnim programom tržni prostor pridobi dodano vrednost. Zato ji je bil koncept nadgradnje lokalne tržnice, ki se prepleta s koledarski prazniki in sezonskimi dogodki, izjemno všeč. Gostje so pohvalili tako videz tržnega prostora in enotnost stojnic kot tudi splošno vzdušje na tržnici, ki ga v prvi vrsti naredijo ponudniki sami.
 

Predstavniki organizacije Alpinavera iz Švice so v Ivančni Gorici na Martinovo soboto obiskali lokalno tržnico 

Obiskali so Izletniško kmetijo Okorn na Pristavi nad Stično, kjer je goste pozdravil župan Občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad. V Šentrupertu je župan občine Šentrupert, Rupert Gole, predstavil celotno zgodbo muzeja na prostem - Dežele kozolcev. Partnerji so bili nastanjeni v apartmaju Kmetije Čož v Leskovcu, zvečer pa so v skladu s tradicijo Martinovanja v Pustovem mlinu (Šmartno pri Litiji) okusili slovenske kulinarične specialitete. Ogledali so si tudi Kmetijo Erjavec v Gorenji vasi, kjer so dobili vtis, da vsak delček proizvodnje sestavlja celotno uspešno zgodbo.

Navdušenje in pripravljenost za kmetovanje sta med mladimi danes redka, zato so bili partnerji iz Švice navdušeni nad mlado prevzemnico Kmetije Ostanek, ki se je specializirala za predelavo domače zelenjave. Ogledali so si tudi Kmetijo Pr´Blaj in Čebelarstvo Dremelj v Dragovšku.
 

Slovensko-švicarska ekipa na Izletniški kmetiji Okorn z županom Dušanom Strnadom


V Šentrupertu so si gostje iz Švice ogledali Deželo kozolcev v nastajanju, ki jo jim je predstavil župan Rupert Gole


Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji

Produkcija: Peternet