English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Pametna mesta prilagojena starostnikom

14. november 2012 - Po napovedih bo leta 2060 stara že skoraj tretjina prebivalcev Slovenije, saj se prebivalstvo v razvitem svetu v povprečju zelo hitro stara. Center za razvoj Litija je svoj vidik vključevanja starostnikov v pametna mesta predstavil na delavnici o telekomunikacijah VITEL, ki je 12. novembra 2012 v organizaciji Elektrotehniške zveze Slovenije in Slovenskega društva za elektronske komunikacije SIKOM, potekala na Brdu pri Kranju.

Informacijske in komunikacijske tehnologije so eden ključnih elementov povezovanja in s tem gradniki pametnih mest. Zato je bila delavnica VITEL posvečena vprašanjem razvoja in upravljanja pametnih mest. Predavatelji so v večini predstavili tehnično plat pametnih mest in občin, od načina upravljanja z viri, gradnjo informacijske in komunikacijske infrastrukture, postopke in algoritme za prepoznavanje slik in upravljanje prometa, predstavljene pa so bile tudi tehnologije, vgrajene v pametni dom.

Center za razvoj Litija izvaja evropski projekt INNOVAge, ki tehnologijo pametnih domov prepoznava kot eden izmed ukrepov za daljše bivanje starostnikov na domu. Na delavnici je Gregor Steklačič iz Centra za razvoj Litija predstavil demografske trende in velik potencial za razvoj novih produktov, ki jih je moč inštalirati v domov starostnikov. Predstavil je dobre prakse pristopov k aktivnemu staranju, ki jih uporabljajo v tujini - v Franciji, na Nizozemskem, v Italiji itd. Na območju Srce Slovenije bo v okviru projekta zaživelo eko-inovacijsko središče, v katerem se bodo povezali visoko tehnološka podjetja, razvojne institucije, javne ustanove ter končni uporabniki.
 
Projekcija starostnih razredov v Sloveniji do leta 2060

Produkcija: Peternet