English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Uspešno zaključen kolesarski projekt CYCLO

5. december 2012 - Center za razvoj Litija zaključuje z izvajanjem dvoletnega mednarodnega kolesarskega projekta CYCLO, v okviru katerega je bil med drugim pripravljen kolesarski vodič po območju Srce Slovenije. V Mengšu smo 28. novembra 2012 skupaj s predstavniki občin in kolesarskimi akterji oblikovali načrte za nadaljnji razvoj kolesarstva na območju Srce Slovenije.

Projekt CYCLO spodbuja uporabo kolesa kot prevoznega sredstva v vsakodnevnem prometu in razvoj kolesarskega turizma. Center za razvoj Litija ga na območju Srce Slovenije izvaja v sodelovanju z občinami Razvojnega partnerstva središča Slovenije (Dol pri Ljubljani, Ivančna Gorica, Kamnik, Litija, Lukovica, Mengeš, Šentrupert in Šmartno pri Litiji). Za vključene občine je bila v okviru projekta pripravljena analiza stanja, skupaj s Priročnikom za pripravo okvirnega načrta za razvoj kolesarstva v lokalnih skupnostih.


Poligon za spretnostno vožnjo s kolesom

Med uporabniki je bil zelo dobro sprejet kolesarski vodič »S kolesi po Srcu Slovenije«, pri katerem so sodelovali lokalni kolesarji ter kolesarska, turistična in planinska društva. Trasiranih je bilo 32 kolesarskih poti v skupni dolžni 1.448 km. Vse poti so predstavljene na natančni karti kolesarskih poti. Kolesarski vodič je tako v slovenskem kot angleškem jeziku dosegljiv na spletni strani www.srce-slovenije.si/turizem, kjer so za vsako kolesarsko pot na voljo tudi GPS sledi. V okviru projekta je bila izvedena tudi promocijska kolesarska akcija 211 lipovih listov za zeleno Slovenijo. Ultramaratonec Radovan Skubic je imel namen s kolesom v vsako slovensko občino pripeljati »zeleno sporočilo« kolesarjenja, vendar je moral zaradi nesreče pri kolesarjenju akcijo prekiniti. 

Za promocijo varnega kolesarstva smo na kolesarskih prireditvah v različnih krajih po območju (Dole pri Litiji, Mengeš, Kamnik, Snovik, Šentrupert), organizirali poligone za spretnostno vožnjo s kolesom, ki se jih je udeležilo preko 250 kolesarjev. Za uspešno prevožene naloge so prejeli kolesarske pripomočke za večjo varnost in vidnost v prometu.

Na zaključnem srečanju v Mengšu so vsi kolesarski akterji izrazili pripravljenost in željo po sodelovanju pri izvedbi skupnih kolesarskih izletov po območju, pri čemer je Center za razvoj Litija pripravljen sprejeti vlogo vodilnega organizatorja. Z občinami bomo tudi v prihodnje sodelovali s strokovno pomočjo in podporo pri realizaciji kolesarskih načrtov. Verjamemo, da smo s projektom prispevali k spreminjanju mobilnostnih navad prebivalcev in k boljši kvaliteti njihovega življenja.
 

Produkcija: Peternet