English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Zelenjavni vrtovi v Srcu Slovenije

10. april 2013 - Pridelava lastne zelenjave je priljubljena tradicija slovenskih vrtičkarjev, saj mnogim pomeni hobi, rekreacijo in vir osnovnih živil. V Sloveniji se zadnja leta širi tudi trend skupnih vrtov, na katerih lahko zelenjavo pridelujejo tudi tisti, ki nimajo možnosti za lasten vrt.

Podjetnik Marko Vode iz Osredk pri Dolu pri Ljubljani se je odločil, da svojo hektar veliko njivo pod Murovico odda družinam in posameznikom, ki bodo na njej pridelovali svojo zelenjavo. Poleg priložnosti za pridelavo sveže in kakovostne zelenjave lastnik zemljišča poudarja tudi pomen povezovanja ljudi in druženja. Prepričan je, da »se bodo med skupino obdelovalcev stkale prijetne vezi in da bodo med seboj izmenjevali znanja o obdelovalnih veščinah in vrtičkarskih skrivnostih«.


Prvič so se vrtičkarji, ki bodo letos pričeli z obdelavo vrtov v Osredkah, srečali v petek, 5. aprila 2013. Prihajajo iz bližnje okolice, vrtovi pa so odprti tudi za interesente iz Ljubljane, Domžal in drugih krajev. Osem izmed najemnikov je že izžrebalo svojo parcelno številko, nad njivo in okolico pa so bili navdušeni. Lastnik zemljišča ima ob skupnih zelenjavnih vrtovih v načrtu tudi postavitev kozolca, ki bo namenjen shranjevanju vrtnarskega orodja in pripomočkov, pa tudi počitku in druženju. Bližnje vodno zajetje bodo najemniki koristili za zalivanje vrtov, okolico pa bodo polepšala na novo posajena sadna drevesa.

Pobudo podjetnika Marka Vodeta je z veseljem podprla Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije, in mu ponudila strokovno pomoč. V Srcu Slovenije namreč poudarjajo pomen samooskrbe in prehranske neodvisnosti Slovenije, ki lahko glede na naravne danosti pridela vsaj del zelenjave in sadja za lastno porabo. Na skupnih vrtovih v Osredkah je na voljo še dovolj prostora za ljubitelje pridelovanja zelenjave. Pridružite se jim!

Najem parcele:
Marko Vode, idejni vodja
E-pošta: vode.doo@siol.net, telefon: 041 621 700

Produkcija: Peternet