English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Obiranje ajde in druženje na Vrtu Srca Slovenije

3. september 2013 - V Osredkah pri Dolu pri Ljubljani so se lahko v petek, 30. avgusta 2013, obiskovalci družili z vrtičkarji, ki pridelujejo na skupnih vrtovih, poskusili domače zelenjavne namaze in se sprehodili skozi vrt zdravilnih rastlin. Na zemljišču, ki ga je spomladi ponudil v najem pobudnik projekta Marko Vode, danes prideluje že 14 vrtičkarjev. Ob dnevu odprtih vrat so v svojo sredino povabili tudi druge družine in posameznike, ki si želijo pridelovati svoje pridelke v prijetni podeželski okolici v bližini glavnega mesta.


V Osredkah pri Dolu pri Ljubljani so se lahko obiskovalci družili z vrtičkarji

Poleg urejene okolice dodano vrednost Vrtu Srca Slovenije prinaša tudi nova skupna brunarica, v kateri je shranjeno ročno orodje, služi pa tudi kot prostor za druženje. Vrtičkarjem je na voljo voda za vrtove, urejene so tudi sanitarije, med njimi pa poteka aktivna izmenjava znanj in izkušenj. Strokovno podporo pri projektu zagotavlja agronomka Monika Cvetkov iz Razvojnega centra Srca Slovenije, ki se zavzema za samooskrbo in pridelavo lokalne hrane.

Na zemljišču danes prideluje že 14 vrtičkarjev

Na lokaciji je pred kratkim lokalna zeliščarka Sabina Grošelj vzpostavila tudi vrt zdravilnih rastlin, kjer med drugim goji ajdo, lan, baziliko in ognjič. Na dnevu odprtih vrat je predstavila zdravilne učinke posameznih zelišč, obiskovalci pa so imeli celo priložnost obirati ajdove cvetove za čaj.


Na lokaciji je pred kratkim lokalna zeliščarka Sabina Grošelj vzpostavila tudi vrt zdravilnih rastlin


Produkcija: Peternet