English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Jerebova ulica 14, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Novi izdelki Srca Slovenije s potrjeno kakovostjo

8. april 2019 - V petek, 5. aprila 2019, je potekalo tretje ocenjevanje za pridobitev kolektivne tržne znamke Srce Slovenije. Na ocenjevanju je bilo 57 rokodelskih izdelkov ter izdelkov unikatnega in industrijskega oblikovanja in 41 prehranskih izdelkov z območja LAS Srce Slovenije. Pozitivno mnenje je dobilo kar 70 izdelkov, od tega 30 rokodelskih in 40 prehranskih izdelkov, med njimi številni na tematiko zelišč in zdravilnih rastlin. V celotni beri je tako že 172 certificiranih izdelkov.

Prehranske izdelke so tudi tokrat ocenjevali vrhunski kuharski mojster Franci Jezeršek, etnolog prof. dr. Janez Bogataj ter svetovalka za načrtovanje turizma in gostinstva doc. dr. Tanja Lešnik Štuhec. Strokovna komisija je pohvalila kvaliteto prehranskih izdelkov, saj se število pozitivno ocenjenih iz leta v leto povečuje. Tokrat je brez certifikata ostal le en prehranski izdelek. Ocenjevalci so bili še posebno zadovoljni nad ponudbo piva, ki je bilo tokrat prvič na našem ocenjevanju. Prijetno so jih presenetili tudi inovativni izdelki iz česna.

V strokovni komisiji pri ocenjevanju rokodelskih izdelkov pa je poleg prof. dr. Janeza Bogataja in doc. dr. Tanje Lešnik Štuhec sodeloval še oblikovalec Matej Zupančič. Bili so enotnega mnenja, da pri izdelkih, ki niso pridobili certifikata, vidijo možnosti izboljšav tako pri uporabi materialov kot samem oblikovanju. Nekaj izdelkov pa je bilo izdelanih s tako preciznostjo, da se je komisiji ob pogledu nanje narisal nasmeh na obraz. Tokrat s pohvalami niso skoparili, predvsem pri izdelkih iz lesa.

Ocenjevalci so pogrešali zgodbe o izvoru izdelkov, saj je bilo le-teh zelo malo. Izpostavili so tudi pomanjkanje celostne grafične podobe. Za izboljšave na izpostavljenih področjih nameravajo v LAS Srce Slovenije organizirati predavanje oz. individualne konzultacije ocenjevalca Mateja Zupančiča, ki bo s praktičnimi nasveti predvsem rokodelcem pomagal izpopolniti oblikovno podobo izdelkov, jih spodbudil k ustvarjanju zgodbe izdelka in jim dal napotke pri oblikovanju celostne grafične podobe.

Končni izkupiček ocenjevanja je zelo dober. 22 ponudnikov je pridobilo pravico do označevanja svojih ocenjenih izdelkov z znakom Kolektivna tržna znamka Srce Slovenije. Po njihovi zaslugi imamo v mreži že 172 izdelkov 54 ponudnikov, ki jih bomo s ponosom promovirali po Srcu Slovenije in širše.

Hvala vsem, ki ste del naše zgodbe in ustvarjate s srcem!


Novi nosilci certifikata kakovosti kolektivne tržne znamke Srce Slovenije (2019):

Rokodelski izdelki:
  • Aleš Veber, Jevnica, o. Litija (vevnica, terilnik, skleda za tretje orehov, šatulja);
  • Mira Lukežič, Dol pri Ljubljani (kvačkana kapa – žabica, dekorativna kokoš, zajček);
  • Darja Škulj, Kamnik (sivkino milo, žajbljevo milo);
  • Majda Vavpetič, Kamnik (krpanka);
  • Jože Ručigaj, Zavod pri Usovih, Zlato Polje, Lukovica (milo iz kozjega mleka z vonjem jasmin, milo iz kozjega mleka z medom in ovsenimi kosmiči, milo iz kozjega mleka z vonjem sivke, milo iz kozjega mleka z vonjem divja češnja, milo iz kozjega mleka z ognjičevim oljem);
  • Vesna in Danijel Povše, Dole pri Litiji, Litija (lesena skleda, lesen terilnik, lesen pladenj, lesena deska, okrasna lesena skleda);
  • Zdravko Jeršin, ZVOM ZDRAVKO JERŠIN S.P., Gabrovka, Litija (lesen prstan, lesene zapestnice Korenina, zapestnica Oreh);
  • Tomo in Majda Kraker, Kraker d. o. o., Videm, Dol pri Ljubljani (potičnik, pekač za pito, latvica za kislo mleko, skledica za mineštro, piščal ptiček);
  • Jožica Bajc Pivec, Vrata, Šmartno pri Litiji (zelišča v steklenički);
  • Drago Vrhovnik, V D d. o. o., Tunjice, Kamnik (živa glina).
Prehranski izdelki:
  • Frančiška Bodlaj, Kmetija Pr' Homarju, Gradišče v Tuhinju, Kamnik (dimljen sir s semeni, dimljen sir z drobnjakom, dimljen sir);
  • Klemen Vodnjov, Eko kmetija Vodnjov, Primskovo (ekološki aronijev sok);
  • Darka Levičar, Čebelarstvo Levičar, Laze, Dol pri Ljubljani (cvetlični med, hojev med, smrekov med);
  • Vilma Kante, Kmetija Pr' Sončku, Moravče pri Gabrovki, Litija (vložen česen s figo, vložen česen z rožmarinom, vložen česen z ingverjem, vložen česen s čilijem, vložen česen s hruško);
  • Pavla Rozina, Kmetija Pr' Janez, Gradiške Laze, Šmartno pri Litiji (zeliščni čaj, družinski čaj, zelenjavni dodatek jedem);
  • Mesnine Bajec, Natalija Bajec s.p., Liberga, Šmartno pri Litiji (domača špehovka, domača suha klobasa, domača suha panceta, domača svinjska suha salama);
  • Janez Končina, ŠD Javor, Sekcija za zelišča, Javor, Šmartno pri Litiji (šentjanževec, rmanovec, različne zeliščne tinkture, sirup iz lučnika);
  • Ksenija Dremelj, Čebelarstvo Dremelj, Dragovšek, Šmartno pri Litiji (kostanjev med, gozdni med, cvetlični med, lipov med, akacijev med);
  • Matjaž Anžur, Volk Turjaški d. o. o., Moravče pri Gabrovki, Litija (pivo Temnozlat, pivo Jantar, pivo Černi);
  • Jože Korošec, Ekološka kmetija Matevžuc, Laze v Tuhinju, Kamnik (jabolčni sok, jabolčni kis);
  • Nataša Rotar, Erna Pustotnik, Majda Peterka, TD Dolsko – Aktiv žena Plamen Dolsko, Dolsko, Dol pri Ljubljani (pleteno srce, poprtnik, prešca, male pite);
  • Janez Skok, Maister d. o. o., Kamnik (pivo Maister, pivo Vega, pivo Gallus). 
Ocenjevanje je bilo sofinancirano s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020. Izvedeno je bilo v okviru projekta sodelovanja LAS Integralni turistični produkt zeliščarske dediščine.







Produkcija: Peternet