English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Vzpostavitev Dežele kozolcev

Naročnik: Občina Šentrupert
Trajanje projekta: 2012 - 2013

Razvojni center Srca Slovenije je sodeloval pri projektu Dežela kozolcev, katerega nosilec je bila Občina Šentrupert. V Šentrupertu na Dolenjskem je bil postavljen prvi muzej na prostem s kozolci na svetu, v katerem je razstavljenih 19 različnih kozolcev, ki so bili na lokacijo prenešeni iz Mirnske doline ter obnovljeni po tradicionalnih tesarskih postopkih.

Uradno odprtje Dežele kozolcev je bilo junija 2013, v tem času pa je bila urejena vsa potrebna krajinska arhitektura ter zanimive turistično-izobraževalne vsebine. V muzeju na prostem je zastopanih vseh šest tipov kozolcev, trije enojni (enojni, enojni s plaščem, enojni vzporedni) in trije dvojni (nizki, kozolec na kozla in toplar). Kozolcev v tako različnih oblikah in tako velikem številu, kot jih poznamo v Sloveniji, ne poznajo nikjer na svetu – s tem predstavlja kozolec posebnost v svetovnem merilu. V zadnjih desetih letih je samo na Dolenjskem propadlo kar 15 % kozolcev, 35 % pa je v izredno slabem fizičnem stanju in jim grozi skorajšnji propad. Gre predvsem za lesene kozolce. Najstarejši kozolec v muzeju izhaja iz leta 1795 in je, kot originalno, pokrit s slamo.
 

                                                                                                                                            Foto: Boštjan Pucelj

Dežela kozolcev predstavlja turistično, izobraževalno in kulturno središče, ki poleg osnovne infrastrukture – kozolcev, med drugim ponuja še strokovno vodenje po muzeju, izobraževalne delavnice, igre za otroke in odrasle, team buildinge za podjetja in organizacije, mednarodne razstave, koncerte, modne revije, nočitve na kozolcu in posebne poroke.

Razvojni center Srca Slovenije je v projektu nastopal kot koordinator in promotor, s svojim kadrom ter znanji, izkušnjami in številnimi povezavami.


 

Sorodne novice

7.6.2013 Prvi muzej kozolcev na prostem na svetu odprl svoja vrata

31.5.2013 Srce Slovenije na konferenci Energetsko učinkovite lokalne skupnosti

26.10.2012 Napoved: Dežela kozolcev kot primer dobre prakse ohranjanja kulturne dediščine

12.10.2012 Občina Šentrupert daje vzor tudi mladim oblikovalcem

4.7.2012 V Šentrupertu nastaja edini muzej na prostem s kozolci na svetu

Arhiv vseh novic
Produkcija: Peternet