English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Mojster obrti je lahko tudi uspešen podjetnik

7. december 2011 - Na območju Srce Slovenije imamo kar nekaj dobrih mojstrov obrti, ki si s svojim znanjem služijo kruh. Glede na to, da izdelki obrti še niso dovolj cenjeni in so tovrstni poklici ponavadi velik izziv, jih želimo promovirati ter opozarjati na kakovost ročno izdelanih obrtnih izdelkov.

Profesor Vito Hazler je zapisal, da med »oblikovalci gline po svojem znanju in veščinah izstopa Franc Avbelj iz Lukovice, katerega delo temelji na dolgoletni družinski tradiciji. Izdeluje prvovrstne ročno izdelane opečne tlakovce predvsem za opremljanje notranjih prostorov. Izdeluje tudi pečnice za krušne peči z izvirno okrasno fuguraliko«.

Franc Avbelj se že od otroštva ukvarja s pečarstvom, od leta 1984 pa ima registrirano obrt. Pred tem se je s pečarstvom ukvarjal že njegov oče, pa tudi ded. Njihovi izdelki so iz naravnih materialov in ročno izdelani. Stara tradicionalna pečarija ima 60. letno tradicijo. Še vedno uporabljajo samo peč na drva.

»Rokodelski poklic bi moral biti bolj cenjen in spoštovan«, pravi Franc Avbelj. Meni, da je to tudi razlog, da mladi bolj pogosto ne poprimejo za takšne poklice. Potrebno je veliko potrpljenja, natančnosti, delavnosti in časa. Velikokrat je delo enolično zaradi velikega števila enakih komadov, mladina pa ima raje dinamično in atraktivno delo. Cena za izdelke je prenizka glede na kakovost in vloženo delo. Meni, da mora biti človek, ki se ukvarja z obrtjo precej potrpežljiv, širok, razgledan in ob obenem marljiv.

Kljub temu, pa se obrtniki zavedajo, da so tradicionalna znanja in tehnike izdelave zelo pomembne, zato jih ohranjajo in prenašajo na mlajše generacije. Verjamejo, da bodo tudi njihovi poklici in izdelki s pomočjo državnih ukrepov (npr. znižanje davka na material) našli pravo mesto na trgu.

Obrtnike in poznavalce dediščine povezujemo in obiskujemo v okviru projekta Cultural Capital Counts (slov. Vrednotenje nesnovne kulturne dediščine). V naslednjem letu bomo skupaj z njimi pripravili brošuro o nesnovni dediščini na našem območju.
 
  
Na območju Srce Slovenije imamo kar nekaj dobrih mojstrov obrti, ki si s svojim znanjem služijo kruh

Produkcija: Peternet