English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Otroci Vrtca Ciciban spoznavali les in moko

23. marec 2013 - Razvojni center Srca Slovenije je v okviru Konzorcija vrtcev in šol v februarju in marcu otrokom Vrtca Ciciban iz Šmartna pri Litiji predstavil zgodbo o moki in zgodbo o lesu, nad katerima so bili navdušeni.


Otroci Vrtca Ciciban so 5. februarja  2013 v Šmartnem pri Litiji spoznavali, kako pomembna je vloga kmeta pri obdelovanju pokrajine in njivskih površin ter spoznali različne vrste poljščin in potek oskrbe le-teh. Seznanili so se tudi s pomenom mlinarstva in videli, kako se iz zrnja pridobi moko. Vzorce različnih vrst zrnja žit in njihovih izdelkov (kaša, zdrob, moka, otrobi) so si lahko tudi ogledali. Skupina Peteliček se je na predavanje temeljito pripravila, saj so otroci skupaj s starši pripravili predstavitvene plakate, v pustnem tednu pa so obiskali tudi lokalne ponudnice krušnih izdelkov in skupaj z njo naredili sladke miške.


Otrokom je bila 22. marca 2013 predstavljena še »Zgodba o lesu«, pri kateri so spoznali uporabnost lesa na kmetiji tako pri zunanjih opravilih kot v gospodinjstvu, prepoznali pa so seveda tudi kozolec, ki na kmetiji služi kot večnamenski prostor. Po izvedeni slikovni predstavitvi sadnih vrst so se lahko na primeru sadike jablane preizkusili tudi v spomladanskem obrezovanju. Da so orehi resnično trd oreh so preizkusili na koncu srečanja, ko so male ročice drobile in tolkle trde orehe. Otroci so s pomočjo vzgojiteljic orehe zmleli, sledila pa je priprava orehovih štrukljev, ki veljajo za lokalno kulinarično posebnost.





Produkcija: Peternet