English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Prva zelenjava in zelišča iz Vrta Srca Slovenije

12. julij 2013 - Na skupnem Vrtu Srca Slovenije, na katerem svoje pridelke prideluje že 14 vrtičkarjev, so obrodili prvi pridelki. Podjetnik Marko Vode iz Osredk pri Dolu pri Ljubljani je svojo hektar veliko zemljišče spomladi ponudil v najem družinam in posameznikom, ki že pridelujejo svojo zelenjavo, po novem pa tudi zelišča. Ob strokovni podpori Razvojnega centra Srca Slovenije, ki spodbuja samooskrbo in pridelavo lokalne hrane, med vrtičkarji poteka aktivna izmenjava znanj in izkušenj.

Polovico njive, ki je bila spomladi zorana in namenjena za obdelavo, uporabljajo vrtičkarji, na preostalem zemljišču pa je bila konec junija zasejana ajda. Na ta način se bo izboljšala bilanca humusa in struktura tal, obenem pa se bo v tla vezalo več vode in hranil. Ajdo je za Vrt Srca Slovenije podaril Center za razvoj kmetijstva in podeželja Jable, ki deluje pod okriljem Kmetijskega inštituta Slovenije. »Na vrtu je še dovolj prostora za nove vrtičkarje, ki si želijo pridelovati lastno zelenjavo v prijetni podeželski okolici, nedaleč od glavnega mesta«, pravi Marko Vode.

Vrtičkarji se preventivno že ukvarjajo s preprečevanjem morebitnega nastanka bolezni rastlin in obiskov škodljivcev. Pri tem uporabljajo različne sonaravne ukrepe. »Znano je, da je bazilika dobra soseda pri rasti paradižnika, uporaba praproti kot zastirke pa onemogoči polžem dostop do sadik in prepreči rast plevelov«, svetuje zeliščarka Sabina Grošelj, ki na lokaciji ureja vrt zdravilnih rastlin.

Najem parcele: Marko Vode, idejni vodja
E-pošta: vode.doo@siol.net, telefon: 041 621 700


Na lokaciji je postavljen tudi nov kozolec, ki ga vrtičkarji uporabljajo za shranjevanje vrtnarskega orodja, pa tudi za počitek in druženje


Na skupnih vrtovih so že obrodili prvi pridelki, med njimi solata, paradižnik, paprika, krompir in kumare

Produkcija: Peternet