English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Vikend odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji privabil številne obiskovalce

31. avgust 2015 - Razvojni center Srca Slovenije, ki letos slovi 15. obletnico, je svojo ponudbo obogatil z »Vikendom odprtih vrat« v Šmartnem pri Litiji. Obiskovalcem smoponudili potep po Šmartnem pri Litiji z ogledi znamenitosti, obiski lokalnih domačij in gostišč ter slovitega gradu Bogenšperk z ustvarjalnimi delavnicami.

»Pozdravljam projekt Vikend odprtih vrat Razvojnega centra Srca Slovenije, saj manjšim ponudnikom omogoča, da se povežejo z večjimi in se tako lažje uveljavijo. Vse lokalne ponudnike s tem povežemo v zgodbo, ki ljudem kraj in njegove naravne ter zgodovinske znamenitosti še bolj približa in ga zato večkrat obiščejo,« je povedala Mojca Hauptman, članica društva Laz in organizatorka razstave Savskih prodnikov.

Na brezplačnem ogledu znamenitosti Šmartnega pri Litiji so si obiskovalci lahko med drugim ogledali neogotsko cerkev Svetega Martina in izvedeli več o njeni zgodovini. Na brezplačnih lončarskih delavnicah z vretenom je Barbara Dacar ljudem predstavila vse trike in lepote dela z glino. Obiskovalci so se tudi sami preizkusili v lončarjenju.

Brezplačen ogled stalne zbirke savskih prodnikov v Gasilskem domu na Bregu pri Litiji je ponudil vpogled v edinstveno zbirko prodnikov oz. rečnih kamnov na svetu. Temu pa je sledil voden sprehod po gozdni čebelarski poti v Dragovškem. Tam je gozdar Marko Slapničar vodil po gozdni poti, kjer se na kostanjih pase največ čebel. Te pa dajo enega najbolj kakovostnih medov pri nas. Včeraj je Etnološko društvo Jurija Humarja ponudilo brezplačno vodenje po Gradišču pri Primskovem, na Javorsko energijsko pot pa so obiskovalce popeljali zeliščarji iz društva Janez Javorski.

Med vikendom so lahko vsi, ki so se odpravili v Šmartno pri Litiji, doživeli posebnosti odprtih vrat, ki so zajemale brezplačen voden ogled gradu Bogenšperk. Ta je bil včeraj dopolnjen še z različnimi ustvarjalnimi delavnicami in igrami za otroke.

Lokalni gostitelji od Domačije Spominov, Eko domačije Vovk, Zeliščarske domačije Pivec do gostiln Pri Mačku, Pustov mlin in Pri Janezu so ponudili pristna doživetja lokalnih posebnosti z ugodnostmi in presenečenji. 

Vsi, ki so na Vikendu odprtih vrat in potepih po Srcu Slovenije obiskali še lokalne gostitelje, so lahko izpolnili nagradni kupon, ki jih z malo sreče popelje na družinsko kopanje v Terme Snovik. Nagradno žrebanje se bo odvilo novembra letos. 

V sklopu 15-letnice Razvojnega centra Srca Slovenije bo program obogaten še v treh občinah, in sicer v Lukovici, Litiji in Kamniku. Na nova doživetja ste vabljeni že med 4. in 6. septembrom, ko se boste lahko potepali po Lukovici. Tam boste lahko okusili domač kruh in lokalno pivo, spoznali sadjarstvo, čebelarstvo, ročne spretnosti in stare obrti. Tudi v Lukovici vam bodo dan polepšali lokalni ponudniki, ki imajo na vratih obešen srček. Tako jih boste enostavno našli. Gostitelji pa vam poleg pristnih doživetij lokalnih posebnosti zagotavljajo tudi posebne ugodnosti in presenečenja. Na lov za gozdnimi pustolovščinami in tradicijami oglarjenja ter rokodelstva se lahko podate v vikendu od 25. do 27. septembra v Litiji. Srce Slovenije pa bo na stežaj odprlo svoja vrata tudi v Kamniku od 23. do 25. oktobra, ki navdušuje z Okusi Kamnika, razgledi po bogati preteklosti in po slikoviti naravi Kamniško-Savinjskih Alp.


V Šmartnem pri Litiji so sprejeli obiskovalce številni turistični ponudniki, med drugimi tudi Etnološko društvo Jurija Humarja na Gradišču pri Primskovem (foto Matej Povše).

 
V Srcu Slovenije vas čaka pristna turistična ponudba vse dni v letu, tudi izven Vikenda odprtih vrat. Ena takšnih točk je Domačija Vovk na Gradišču v Jablaniški dolini (foto Matej Povše).


Produkcija: Peternet