English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Od mengeških »hvancatov« do drugih domačih dobrot, čarobnih napitkov in kaligrafije

26. september 2016 - Prijetno toplo jesensko vreme, dobra jedača in pijača ter zanimivo dogajanje za male in velike. Pretekli konec tedna je bilo v Mengšu zares pestro. Vikend odprtih vrat, ki ga sta ga organizirala Razvojni center Srca Slovenije in Občina Mengeš, je združil številne ponudnike in društva, ki so obiskovalcem na široko odprli vrata, piko na i pestremu tridnevnemu dogajanju pa je dal že tradicionalni 24. Sejem v Mengšu.

»Z dogodki, kot so Vikendi odprtih vrat, ki jih organiziramo že drugo leto zapored, v lokalno okolje prinašamo pobude, s katerimi domačim ponudnikom predstavimo možnosti za njihov razvoj in za razvoj njihovega kraja. S tem, ko povezujemo turizem, podjetništvo in druge dejavnosti v lokalnem okolju, krepimo in bogatimo turistično ponudbo kraja, hkrati pa zagotavljamo dobro promocijo, ki prinese nove obiskovalce turističnih točk tudi v drugih dneh leta,« je povedala Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije.

»Na sejem oziroma na Vikend odprtih vrat v Mengšu me je prineslo lepo vreme, predvsem pa sem prišla sem poslušat svojega sina, ki igra v ansamblu. Sejem obiščem vsako leto in letos se mi vzdušje zdi odlično, ponudba je res zelo pestra,« je dobro razpoložena povedala Mateja Novak iz Hudega.

Obiskovalce je res pričakalo odlično vzdušje, predvsem pa pester program. Zelo so se izkazali na Turističnem društvu Mengeš, saj so pripravili brezplačen voden ogled Mengša, najmlajši pa so se lahko udeležili tudi delavnice kaligrafije. Vsi, ki so se ustavili na njihovi stojnici, nikakor niso odšli lačnih ust. »Na naši stojnici so obiskovalce pričakali mengeški 'hvancati', mehko pecivo, potica in krhki flancati,« je pestro kulinarično ponudbo predstavila Zorka Požar, predsednica Turističnega društva Mengeš.

Dogajanje na Gobavici Pr' Fartku je bilo namenjeno predvsem najmlajšim. Za nekaj časa so namreč lahko postali pravi barmani in se ob pomoči izkušenega in mednarodno priznanega barmana Tomaža Fartka preizkusili v pripravi čisto pravega brezalkoholnega koktajla. »Za Vikend odprtih vrat smo iz naravnih sokov pripravili prav posebne čarobne napitke. Modrega smo ponudili dečkom, rdečega pa deklicam,« je navdušeno povedal Tomaž Fartek, ki se z mešanjem koktajlov ukvarja že 15 let.

Nedaleč stran od Mengša, na Dobenem, je vrata odprl tudi Kmečki turizem Blaž. »Obiskovalcem smo za Vikend odprtih vrat pripravili gobovo ali govejo juho z ribano kašo ali domačimi rezanci, telečjo ali svinjsko pečeno, nadevane telečje prsi, ocvrtega piščanca, krompir in še bi lahko našteval. Vsak gost, ki je seboj prinesel letak, pa je brezplačno dobil tudi sladico po svoji izbiri,« je meni Kmečkega turizma Blaž opisal Primož Premk.

Številni lokalni ponudniki so za obiskovalce Mengša pripravili še celo vrsto drugih aktivnosti. Vsi športni navdušenci so se izpred Mengeške koče lahko odpravili na krajši pohod, najmlajši pa so tam imeli možnost brezplačnega jahanja. Za vse, željne sprostitve in razvajanja, so poskrbeli v Centru Harmonija. Degustacijo različnih vrst medu slovenskega porekla so ponudili pri Čebelarstvu Blejec, na stojnici Čebelarstva Pavrič pa so obiskovalci poleg medu lahko poskusili še domače medenjake. Mesnine Mrčun so se izkazale s pokušino suhomesnatih izdelkov in brezplačno klobaso ob nakupu nad 20 evrov, v Slaščičarni Flere pa so na svoj račun prišli vsi sladkosnedneži. Kot je povedala vodja slaščičarne Elizabeta Flere, so za obiskovalce Vikenda odprtih vrat pripravili prav posebno ponudbo − vsakogar so ob nakupu nad pet evrov nagradili s tradicionalnim mengeškim »hvancatom«.

To je bil že peti letošnji Vikend odprtih vrat, ki jih Razvojni center Srca Slovenije organizira v sodelovanju in ob podpori občin Kamnik, Šmartno pri Litiji, Litija, Lukovica in Mengeš. V vseh petih občinah se je predstavilo več kot sto lokalnih ponudnikov.



Turistično društvo Mengeš se je izkazalo s pestrim programom.


Živahno dogajanje na tradicionalnem Mengeškem sejmu, foto Lin&Nil.


Na Mengeški koči so se najmlajši družili z domačimi živalmi, foto Lin&Nil



Produkcija: Peternet