English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Rokodelke iz Makedonije na študijskem obisku v Kamniku



17. oktober 2016 - Medsebojno povezovanje, mreženje in izmenjava izkušenj nima meja. Člani mreže rokodelcev Srca Slovenije se povezujejo z drugimi rokodelci, tako doma kot tudi v tujini. Tokrat pa so rokodelke iz Makedonije, ki so bile na študijskem obisku v Sloveniji obiskale rokodelce iz Kamnika. Vključene so v razvojni projekt »Ekonomskega opolnomočenja žensk« v regiji Vardar pri organizaciji IRD- International Relief and Development. Cilj projekta je podpora ženskam, ki izdelujejo ročne izdelke in imajo namen vstopiti na samostojno pot v podjetništvo. Dvoletni projekt je del mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije in Makedonije, zato je ena izmed aktivnosti tudi omenjeni študijski obisk v Sloveniji. Namen je izmenjava dobrih praks in tkanje vezi za sodelovanje.

Rokodelke iz Makedonije so v Kamniku, na Šutni, obiskale Reciklarnico ter Hišo keramike. V Reciklarnici jih je navduševal status podjetja, ki nosi oznako socialno podjetje. Izjemni inovativni izdelki zaživijo v novi obliki, ki za večino predstavlja odpadni material, vendar ga ustvarjalke predelajo in izdelek pridobi novo uporabno vrednost. Številni novi izdelki so v obliki nakita, oblačila, kuhinjski pripomoček ali se pojavijo kot dekoracija. Materiali so iz odpadih dežnikov, bombažnih majic, volnenih puloverjev, plastičnih vrečk …

V Hiši keramike, kjer se nadaljuje zgodba kamniške majolike, so rokodelke iz Makedonije prejele informacije o keramiki, oblikovanju ter načinu poslikave. V Hiši keramike nastajajo izdelki tako, kot so nastali pred 160 leti v tovarni Eti Svit. Večina prisotnih je kamniško majoliko poznala, zato je bila razstava majolik, ki je ravno takrat potekala v Hiši keramike, še toliko bolj zanimiva. Slavica Cvetek, ki z veliko ljubeznijo ustvarja in oblikuje keramiko, pa je povzela celotno zgodbo in razvoj kamniške majolike.

Rokodelke iz Makedonije so obiskale so tudi trgovinico Zlata ptička v starem mestnem jedru, ki ponuja zdrave in domače naravne izdelke, ustavile pa so se tudi v TIC-u Kamnik. Nazoren opis zgodbe o siru trniču in lepotah Velike Planine ter Kamnika jim je popestril študijski dan, obenem pa so izkoristile priložnost za nakup spominkov. Ubavka Janevska, vodja rokodelskega razvojnega projekta, je študijski obisk zaključila z mislijo, da je v prihodnje odprta pot dobrega sodelovanja rokodelcev Razvojnega centra Srca Slovenije ter ustvarjalcev iz Makedonije. Izoblikovano je bilo enotno stališče vseh rokodelcev, da v povezovanju, prenosu znanj in dobrih praks ni meja, zato bo naslednji korak vzpostavitev novih tržnih poti ter promociji.


Rokodelke iz Makedonije so na študijskem obisku v Sloveniji obiskale rokodelce iz Kamnika.


V Reciklarnici so si ogledale izjemne inovativne izdelke, kateri zaživijo v novi obliki kot nakit, oblačila, kuhinjski pripomočki ...




V Hiši keramike so rokodelke iz Makedonije prejele informacije o keramiki, oblikovanju ter načinu poslikave.



Produkcija: Peternet