English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Abrahamov ključ Srca Slovenije za družbeno odgovorna dejanja

28. november 2016 - Abrahamovci, ki so doma v Srcu Slovenije, že od leta 2009 vsako leto poiščejo nove navdihe za dobrodelnost in družbeno odgovornost. Letošnjo generacijo 50-letnikov vodi podjetnik Andrej Orožen iz Trbovelj. Skupaj s sovrstniki gledajo naprej in s svojimi izkušnjami in vpetostjo v življenje na različnih področjih krepijo srčnost življenja. V soboto so pri dvorcu Lustall v Dolu pri Ljubljani zasadili nov drevored hrušk tepk.

Skrbništvo nad ključem velikih vrednot je letošnja generacija prevzela 12. januarja na Polšniku, v vasi, ki si je s svojimi izvirnimi vizijami že prislužila nagrado Evropskega združenja za razvoj podeželja in obnovo vasi ARGE »Na sledi prihodnosti«.

V aprilu je bila v sodelovanju z Društvom Misijonarja dr. Janeza Janeža izpeljana dobrodelna akcija za Benjamina Hribernika, ki se že 16 let bori z živčno-mišično boleznijo, Friedrichovo ataxio, ki je medicina še ne zna zdraviti. Na dobrodelnem koncertu v Kulturnem domu Dolsko so nastopili številni glasbeniki in pevci iz Srca Slovenije.

Ekipa letošnjega Abrahamovega ključa Srca Slovenije se je v začetku junija udeležila Golažijade v Rimskih Toplicah in dokazala pomen timskega sodelovanja. Sredi junija so se abrahami v družbi prijateljev podali na pohod na Kopitnik in osveščali o pomenu rekreacije v vsakdanjem življenju v vseh življenjskih obdobjih.


Ekipa letošnjih 50-letnikov ob pohodu na Kopitnik junija 2016

Zadnja akcija abrahamov je v sodelovanju z Turističnim društvom Dolsko potekala v soboto, 26. novembra 2016, v Dolu pri Ljubljani. Več kot 30 “Abrahamovcev” je sodelovalo pri zasaditvi hruškovega drevoreda pri dvorcu Lustall, ki je v svojih najboljših časih služil kot dom rodbini Erbergov in kasneje rodbini Povše. Ravno slednja iz rodbine Povše, Marija Leskovic, je ob zaključku letošnjega leta prisluhnila pobudi Abrahamovcev 1966 (bivših učencev OŠ Dol) in jim omogočila da so svoje srečanje v paviljonih dvorca Dol zaključili z nadvse plemenitim dejanjem, zasaditvijo skoraj 50 novih “tepk” v že obstoječi hruškov drevored, ki vodi od paviljonov v smeri proti grajski kapeli na koncu posestva dvorca Lustall.

Sajenje hrušk tepk ima poseben simbolni pomen, saj sta Marija Terezija in Franc Jožef s sajenem hrušk v zgodovini po Sloveniji zmanjševala lakoto pri ljudstvu. Hruške se tako simbolno povezane tudi s projektom Abrahamov ključ Srca Slovenije, saj v času ko vsi občutimo lakoto po moralnih in etičnih vrednotah, nam lahko take pobude letošnjih “Abrahamovcev” prinesejo novo upanje v boljši jutri, zato so tudi novo dopoljnjen drevored sami poimenovali v drevored “Sožitja”. Abrahami si želijo, da bi obnovitev hruškovega drevoreda pomenila veliko pridobitev za kraj v smislu kulturne, še zlasti vrtnokulturne in kulturno krajinske dediščine in turistične prepoznavnosti.

Pozitivna energija ki se je pretakala med vsemi sodelujočimi, je bila ob koncu sajenja izražena še v eni plemeniti pobudi. Vsi sodelujoči so namenili prostovoljni prispevek za dvanajstletno deklico Ano Ravnikar iz Beričevega, ki je takoj po rojstvu zbolela za arahnoidno cisto na možganih. Njena zgodba je segla v srce vsakega od sodelujočih, predvsem pa se jih je dotaknila njena izjava po eni od težkih terapij, ko je vse domače presenetila z izjavo “Zdaj vem, zakaj sem se rodila. Tukaj sem, da ozdravim ta svet”.


Sajenje hruškovega drevoreda pri dvorcu Lustall v Dolu pri Ljubljani


Več kot 30 “Abrahamovcev” je sodelovalo pri zasaditvi hruškovega drevoreda pri dvorcu Lustall


Produkcija: Peternet