English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Na Litijskem Vikendu odprtih vrat se je predstavilo 16 turističnih ponudnikov

19. junij 2017 - Med 16. in 18. junijem so obiskovalci doživeli praznično Litijo. Poleg prazničnih in slavnostnih dogodkov ter festivala mestnih skupnosti v občini Litija so se obiskovalci lahko kulinarično, adrenalinsko in konjeniško udejstvovali. Kar 16 litijskih turističnih ponudnikov je namreč na stežaj odprlo svoja vrata in pripravilo prav posebna doživetja in ugodnosti.

Obiskovalci so se letos prvič lahko podali na dogodivščino v vasi Slivna, kjer so si v posebnem programu ogledali 200 let staro domačijo Pr' Škunder, se dotaknili gline pod mentorstvom rokodelke Barbare Vrtačnik, pokusili domače skutne štruklje ekološke kmetije Kovač in preizkušali svoj pogum v Pustolovskem parku Geoss. Na drugem koncu občine, v Dolah pri Litiji, so na Oglarski domačiji Brinovec obiskovalci spoznali dediščino priprave oglja, uživali v pokušini oglarskega kruha, pripravljenega po skrivnem receptu Renate Brinovec, in se preizkusili v risanju z ogljem. V nedeljo je obiskovalce Dola pri Litiji doletela posebna čast, saj so bili v gozdu Suhadol na posestvu oglarske domačije Medved lahko priča prižigu največje kope v Evropi, v kateri je 140 metrov lesa in se bo kuhal približno 3 tedne.

V Centru za zunanjo ureditev so organizirali predavanje na temo doživetja lesa. Prav tako si je bilo mogoče ogledati salon in galerijo z razstavo slovenskih drevesnih vrst. Na Domačiji Paternoster so pripravili nekaj novega: »Letos smo na domačiji na novo postavili pravi slovenski čebelnjak, ki bo imel dodano vrednost tudi za vse željne boljšega počutja. Ima namreč tri sobe – prva je za apiterapijo, druga soba je prirejena za prenočitev, tretja pa bo namenjena medenim masažam. Seveda pa so gostje lahko brez skrbi, da bi jih ob obisku panja pičila čebela,« je povedala Helena Marinč z domačije Paternoster. Domačija Paternoster je sicer znana po sirih, v zadnjem času pa se osredotočajo predvsem na izdelavo sirov za žar in mladega sira za razne solate in priloge.

Ljubitelji tenisa so se preizkusili v tenis klubu As v Litiji, kjer so bila v času vikenda vsa igrišča na voljo brezplačno. Navdušenci jahanja so se lahko podali na dogodivščino Divjega zahoda v Konjeniški klub Litija ali pa se poučili o hipoterapevtskem jahanju in se družili s konji v Zavodu 16 podkvic v Zgornjem Hotiču, kjer so najmlajši lahko tudi naslikali Brajdo, Nutello, Disa in Jacka ter s svojimi risbicami sodelovali v žrebu za brezplačno uro jahanja.

V času Vikenda odprtih vrat je Litija ponudila brezplačna doživetja v zgodovinskih muzejih. V Domu Geoss - Muzej Petra Svetika na Vačah je bil možen ogled predstavitve način življenja v železni dobi, arheološke in geološke zbirke in nastanka geometričnega središča Slovenije. S kulturno-izobraževalnim programom v okviru Poletne muzejske noči pa sta se predstavila tudi Mestni muzej Litija in Stalna zbirka savskih prodnikov na Bregu pri Litiji.

Na izletniških kmetijah Pr' Lavrič v Slivni in Pr' Krjan na Dobavici so obiskovalci lahko okušali domače dobrote. Okrepčevalnica Kuhla na Savi je obiskovalce pogostila s brezplačno kavico ali kepico sladoleda, v restavraciji Mona Lisa v centru Litije pa so po kosilu prejeli brezplačno sladico z vročimi višnjami.

Srce Slovenije je odlična izbira za nova odkritja kadarkoli. Vikendi odprtih vrat v Srcu Slovenije bodo znova presenečali in navduševali avgusta in septembra! Od 25. do 27. avgusta bodo mnoga vrata novih doživetij odprta v Moravčah, septembra pa se vidimo v Šmartnem pri Litiji, v Lukovici in Mengšu.


Pogled iz hriba na dogajanje na ranču 16 podkvic.


Po kosilu so v restavraciji Mona Lisa postregli z brezplačno sladico z vročimi višnjami.


Nov slovenski čebelnak na domačiji Paternoster.


Na TIC točki v Litiji so pripravili sladko presenečenje.



Produkcija: Peternet