English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


V Šmartnem pri Litiji minuli vikend izbrali nove Viteze piva

11. september 2017 - Na Vikendu odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji, ki je potekal pretekli konec tedna, od 8. do 10 septembra, je sodelovalo 11 lokalnih ponudnikov.

Na gradu Bogenšperk je potekala edinstvena prireditev Vitez piva. Gre za tekmovanje slovenskih pivovarjev pri katerem je sodelovalo je 11 pivovarjev, med 36 vzorci so v različnih kategorijah zmagali: pivovarna Volk Turjaški iz Roj pri Čatežu s pivom »Baron Valvazor«, pivovarna Hopsbrew iz Ihana pri Domžalah in pivovarna Kostanj iz Gornje Radgone.

Zanimivo je bilo v soboto dopoldne, ko so si zbrani ogledali staro trško jedro Šmartnega pri Litiji. Ogled je bil obogaten z mnogimi informacijami o bogati zgodovini in dediščini kraja, za popestritev pa se je ogled zaključil v ateljeju lončarke Barbara Dacar, kjer so mnogi preizkušali svoj umetniški talent na lončarskem vretenu.

Na Vikendu odprtih vrat so sodelovali tudi Zeliščarska domačija Pivec z delavnico izdelovanja zeliščnih tinktur, eko kmetija Vodnjov z ogledom tematskega parka in počitkom v čebelnjaku ter ekološka kmetija Kordiš s predstavitvijo škotskega višavskega goveda in jelenjadi. Etnološko društvo Jurija Humarja je poskrbelo za ohranjanje navad in običajev ob žegnanju v Primskovem, turistična kmetija Na hribčku v Veliki Štangi pa je obiskovalce postregla z okusnim kosilom. V Krčmi na gradu Bogenšperk so gostje ob tortici prejeli brezplačno kavo in v centru Šmartnega pri Litiji v Gostilni Maček pa popust ob ponovnem obisku.

»Z dogodki, kot so Vikendi odprtih vrat, lokalnim turističnim ponudnikom ne omogočamo samo to, da svojo kakovostno ponudbo, ki je plod znanja in izkušenj, pokažejo čim večjemu številu obiskovalcev« je o namenu edinstvenih tridnevnih dogodkov, ki jih organizirajo že tretje leto, dejala Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije.


Prikaz dela na lončarskem vretenu v ateljeju Barbare Dacar.


Otvoritev razstave Valvazorjevih grafičnih dni na gradu Bogenšperk (foto: FB Grad Bogenšperk).


Ocenjevanje slovenskih piv na Gradu Bogenšperk (foto: FB Grad Bogenšperk).


Domači pridelki na Eko kmetiji Vodnjov (foto: FB Eko kmetija Vodnjov)


Ogled mestnega jedra Šmartna pri Litiji pod vodstvom dr. Jerneja Kotarja.

Produkcija: Peternet