English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Spoznavanje dobrih praks upravljanja destinacij in razvoja izdelkov v Romuniji

26. junij 2018 - Odorheiu Secuiesc je mesto, ki so ga gostitelji, Harghita County Council, izbrali za multilateralno srečanje partnerjev, ki je potekalo od 18. do 21. junija. Okrožje Harghita leži na vzhodu Transilvanije, obkrožena z južnimi Karpati. Zaradi svoje lege nudi odlične možnosti za razvoj počasnega, zdravega in zelenega turizma. Študijski obisk je bil usmerjen v transnacionalno učenje in izmenjavo znanj ter izkušenj na področju razvoja zelenega in zdravega turizma, s poudarkom na spoznavanju dobrih praks pri upravljanju destinacije in razvoja izdelkov.

Partnerji projekta INSIGHTS smo skupaj z deležniki projekta spoznali dobre prakse okrožja Harghita, kot je učna pot v Fântâna Brazilor, kjer imajo obiskovalci priložnost videti tajgo, gozd značilen za severne dežele. Opravili smo se tudi na izlet v mesto Praid, kjer smo si ogledali hišo metuljev in rudnik soli. V rudniških jamah 120 metrov pod zemljo obiskovalce pričaka edinstvena mikroklima s stabilnimi temperaturami in vlažnostjo, ki jo izkoriščajo za zdravljenje bolezni dihal, cerkev ter športna igrišča za otroke in odrasle. Ogledali smo si še spominski park posvečen Orbánu Balázsu s stalno razstavo tradicionalnih vrat z izrezljanimi dekoracijami. Lokalne dobrote pa smo poizkušali pri sirarju v mestu Merești.

V okviru strokovnega usposabljanja je Michael Meyer iz mreže nevladnih organizacij CEEweb predstavil sheme za upravljanje destinacij in razvoj izdelkov. Sledile pa so še tri predstavitve: István Márton iz Združenja za razvoj podeželja okrožnega sveta Harghita je spregovoril o razvoju turističnih izdelkov značilnih za Seklerje, razvoj verskega turizma in romarskih poti je predstavil Károly Szabó iz Združenja za razvoj okrožja Harghita, nekaj besed o razvoju gorskega turizma pa je partnerjem namenil predstavnik gorske reševalne službe okrožja Harghita, Örs Fekete.

Naslednje tematsko srečanje v okviru projekta INSiGHTS bo potekalo novembra 2018 na Slovaškem.


Učna pot v Fântâna Brazilor, kjer imajo obiskovalci priložnost videti tajgo.


V mestu Praid so si partnerji ogledali hišo metuljev.


V rudniku soli obiskovalce pričaka edinstvena mikroklima.


Spominski park posvečen Orbánu Balázsu s stalno razstavo tradicionalnih vrat z izrezljanimi dekoracijami.



Project co-funded by European Union funds (ERDF, IPA).

Produkcija: Peternet