English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Letošnji Vikend odprtih vrat v Srce Slovenije privabil številne mlade obiskovalce

10. september 2018 – Drugi septembrski vikend, od 7. do 9. septembra 2018, se je v Srcu Slovenije veliko dogajalo. Skoraj 50 turističnih ponudnikov iz občin Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji je, v sodelovanju z Razvojnim centrom Srca Slovenije, pripravilo posebno ponudbo za obiskovalce, tokrat s prav posebnim poudarkom za otroke in družine. Poudarek je bil na spoznavanju območja Srce Slovenije, domačih in sosednjih krajev, pristnih stikih s prijaznimi domačini in aktivnih ter raznolikih doživetjih.

V starem mestnem jedru Litije se je dogajanje začelo že v petek zjutraj s snemanjem oddaje Dobro jutro s številnimi sodelujočimi. Rdeča nit dogodka, ki so ga na trgu pripravili v TIC Litija, je bila lokalna kulinarika s pristnimi domačimi dobrotami. Pri dogajanju na trgu so kot obiskovalci sodelovali tudi dijaki Gimnazije Litija. Nepozabno doživetje so za vse obiskovalce pripravili tudi v vasi Slivna. Učenci iz POŠ Vače so obiskali sokrajanko Barbaro Vrtačnik, ki jim je razkazala staro Domačijo Pr' Škundr in z njo navdušeno ustvarjali, za konec pa so se preizkusili še v delu na lončarskem vretenu. Svoja likovna dela so razstavljali na domačiji in v Pustolovskem parku Geoss, kjer so zanje pripravili preizkušnjo poguma. Bivanje v krošnjah je z delavnico gozdno-sproščujočega razvajanja pritegnilo številne obiskovalce. Za vse, ki so si zaželeli vpogleda v preteklost so v Mestnem muzeju Litija in Muzeju Petra Svetika na Vačah pripravili brezplačne vodene oglede. Rudnik Sitarjevec je komaj sprejel vse vedoželjne otroke in odrasle, ki so želeli spoznati delo rudarjev in zgodovino rudnika ter prisluhniti pravljicam Darinke Kobal. Ena od obiskovalk je povedala: »Moji fantje so bili včeraj nad rudnikom tako navdušeni, da smo danes morali priti še enkrat.« Zavod 16 podkvic je pripravil brezplačno jahanje, v katerem so uživali predvsem otroci. Volk Turjaški je obiskovalce popeljal na duhovno terapevtsko pot na Gradu Sveta Jurjeva gora. Obiskovalci Turistične kmetija Pr' Krjan so se okrepčali z okusnim nedeljskim kosilom. Na Vikendu odprtih vrat so sodelovali tudi Center za zunanjo ureditev in Okrepčevalnica Kuhla.

V Kamniku so obiskovalci lahko preizkusili svojo umetniško žilico v Kulturno umetniškem društvu Hiša keramike, zakaj pa ne majolka, kjer so otroci, pa tudi njihovi starši, uživali ob izdelovanju piščali in se posladkali s slivami in pecivom. Alenka Mele, članica društva, nam je zaupala:»Nekatere udeležence je oblikovanje gline tako prevzelo, da niso potrebovali pomoči, ob tem pa so ugotovili, da jih delo z glino pomirja. Otroci so bili tako navdušeni, da niso želeli zaključiti z delavnico«. Čudovit sončen dan in brezplačen voden ogled sta na Veliko planino zopet privabila veliko obiskovalcev. Za otroke so s sladkim presenečenjem poskrbeli na Grajski terasi, ki ponuja najlepši pogled na Kamnik, in v Slovenia ECO resort, kjer so uživali ob spoznavanju živali in navezovanju stika z njimi v okviru vodenega hranjenja, na koncu pa so se osvežili še z domačim ledenim čajem. Navdušence kampiranja so s popusti pričakali v Kampu Alpe in Kampu Resnik. Za vse, ki so želeli spoznati okuse Kamnika so z degustacijo tuhinjske file poskrbeli v priznanih gostilnah Repnik in Pri planinskem orlu. Ribiči so si svoje kosilo lahko ulovili v Ribogojnici Mihovc. V Domu v Kamniški Bistrici so pripravili pokušino žganja iz vršičkov in storžev ruševja. V Arboretumu Volčji potok so obiskovalcem ob nakupu družinske vstopnice podarili čebulice tulipanov. V Zdravilnem gaju Tunjice so ob 20. letnici za obiskovalce pripravili zdravilno meditacijo in razgibavanje ob zvokih gonga, v Termah Snovik pa vodeno telovadbo, pohod po bosonogi poti in Kneippove oblive. Za ljubitelje butičnih izdelkov so Pod skalo pripravili pokušino piv lokalnih pivovarjev, v trgovini Zlata ptička pa dobrote lokalnih butičnih ponudnikov.

V Lukovici so članice Kulturno umetniškega društva Fran Maselj Podlimbarski iz Krašnje, pripravile čudovit prikaz starih navad, ki je vzbudil veliko zanimanja pri obiskovalcih. Vera Beguš, članica društva je bila prijetno presenečena nad velikim številom obiskovalcev, ki so pokazali zanimanje za ohranjanje starih običajev. Izvedle so delavnico pletenja kit iz sedmih slamic. Delavnico sta spremljala petje in ples, ki sta pričarala vzdušje, ki je nekoč vladalo v kmečkih hišah. Njihovi sokrajani na Ekološki kmetiji Pr' Matožet so v nedeljo vse obiskovalce popeljali na sprehod po starem sadovnjaku, nasadu jagod in špargljev. Na ogled so postavili tudi zbirko starinskih oblačil in orodja. Športno konjeniško društvo Bregar je organiziralo zelo obiskan Marjanov memorial – turnir v malem nogometu, dan pa so nadaljevali z jahanjem, družabnimi igrami, metanjem podkev, iskanjem zaklada in ugibanjem števila kovaških žebljev. V Gostilni in pizzeriji Furman so postregli z okusnim kosilom, solato z domačega vrta in doma narejeno sladico. Pri Čebelarski zvezi Slovenije so obiskovalce popeljali po učni čebelarski poti kjer so lahko okušali različne vrste medu. V soboto je Prostovoljno gasilsko društvo Lukovica z gasilsko veselico proslavilo 130 obletnico delovanja. V Fit Boom Studiu je potekal maraton aerobike in zumbe. Najmlajši so slikali na kamen pod mentorstvom Likovne sekcije Društva upokojencev Lukovica. Sodelovali so tudi učenci domače OŠ Janka Kersnika. Otroci, ki so prišli pred delavnico Avto Kveder v Lukovici, so bili navdušeni. Brezplačno so se lahko preizkusili v vožnji z električnim Trial motorjem. Ena od obiskovalk je povedala: »Nismo vedeli, da v Lukovici obstaja možnost vožnje s Trial motorji. Otrokom se je danes izpolnila želja, saj so si že nekaj časa želeli tega.«

V Moravčah so na Kmetiji pr' Cesar za lačne pripravili večerjo cesarjev, v Planinskem domu Ušte – Žerenk pa so vsi obiskovalci lahko ob slastnem zavitku uživali v razgledu s terase.

V Šmartnem so se v petek učenci iz domače Osnovne šole Šmartno pri Litiji udeležili vodenega ogleda trga in obiskali lončarsko delavnico pri Barbari Dacar. "Nisem vedel, da imamo v Šmartnem toliko zanimivih stvari", je rekel eden izmed mladih obiskovalcev Vikenda odprtih vrat. Pod odličnim vodenjem Jerneja Kotarja so si mladi in nekaj starejši obiskovalci ogledali znamenito šmarsko katedralo, rojstno hišo Slavka Gruma, staro telovadnico, kapelico na Pungrtu, najstarejšo hišo na hribu in ostale značilne šmarske hiše, ki jih vidimo, pa o njih premalo vemo. Ogled so zaključili pri ustvarjalki keramike Barbari Dacar. Otroci so zavrteli lončarsko vreteno in si izdelali skodelico. Etnološko društvo Jurija Humarja je v soboto pripravilo predstavitev življenja Primskovškega gospoda Jurija Humarja in rastoče knjige Primskovo. Na potovanje v preteklost pa so se podali obiskovalci Domačije Spominov Samec. V nedeljo se je za grajskimi zidovi Bogenšperka odvijala tržnica, kjer so se predstavili rokodelci in ponudniki lokalnih proizvodov. Med tem, ko so se starši sprehajali med stojnicami Zeliščarske kmetije Pr' Janez, kjer so obiskovalce sprejeli z domačim metinim ledenim čajem in izbrano ponudbo zeliščnih izdelkov; Eko kmetije Vodnjov kjer so lahko poizkusili sadne lističe, ki jih pripravljajo po posebnem receptu; Barbare Dacar kjer so lahko izbirali med unikatnim nakitom in keramičnimi izdelki; Ambrož kreacij kjer so ponudili ročne izdelke iz lesa; so se otroci lahko udeležili ustvarjalnih delavnic. V grajski Krčmi so vse obiskovalce ob naročilu sladice presenetili še s kavo. Navdušenci nad zelišči so na Domačiji Pivec v Vratih spoznavali aktualne zdravilne rastline, si ogledali zeliščni vrt izkušene zeliščarice in poizkušali zeliščne čaje in namaze. V Sekciji za zelišča Športnega društva Javorje so z zdravilnimi energijami Javorske energijske poti poskrbeli za vse obiskovalce, Turistična kmetija Na hribčku v Veliki Štangi pa je obiskovalcem postregla z okusnim kosilom.

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.


Snemanje oddaje Dobro jutro na starem trgu v Litiji

Oblikovanje gline v KUD Hiša keramike, zakaj pa ne majolka v Kamniku

Vožnja z električnimi Trial motorji v Lukovici

Tržnica za zidovi gradu Bogenšperk, Šmartno pri Litiji




Produkcija: Peternet