English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


CityWalk partnerji spoznavali izboljšave pogojev za pešačenje v Pilsnu

3. december 2018 - Od 27. do 28. novembra 2018, je na Češkem, v Pilsnu potekalo multilateralno srečanje projektnih partnerjev, ki ga je gostila Regionalna razvojna agencija regije Pilsen. Srečanja so se udeležili partnerji iz Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Češke, Madžarske, Romunije, Srbije, Slovaške in Slovenije.

V torek zjutraj sta v mestni hiši v Pilsnu partnerje pozdravila Filip Uhlík (iz Regionalne razvojne agencije regije Pilsen) in podžupan mesta Pilsen Michal Vozobule. Pozdravnemu govoru je sledila strokovna delavnica. Gospod Petr Raška iz Urbanističnega inštituta mesta Pilsen je predstavil probleme urbanega in transportnega načrtovanja v mestu Pilsen, s poudarkom na pešačenju in aktivni obliki transporta. Jakub Mareš iz društva Ateliér k světu je predstavil »Scoobike sistem« v mestu Pilsen. Strokovnim prezentacijam je sledil voden ogled mesta, kjer so gostitelji opozorili na konkretne ukrepe, ki so že bili izvedeni v mestu z namenom izboljšanja aktivnih oblik transporta, kot so pešačenje in kolesarjenje. Cilj aktivnosti je bil udeležencem srečanja omogočiti boljši vpogled v samo mesto. Ogled so partnerji končali s kratko vožnjo z električnim avtobusom.

Druga polovica dneva se je začela z zasedanjem notranjega odbora partnerjev, kjer so prisotni razpravljali o pregledu projektnih aktivnosti do sedaj. Kratkemu pregledu napredka je sledila interaktivna delavnica o načrtovanju hodljivosti, kjer so se udeleženci razdelili v skupine po državah iz katerih prihajajo in na podlagi svojih izkušenj pripravili poročilo o ukrepih za uspešen vpliv na projekte ter razpravljali prihodnjih izzivih. Delavnica se je izkazala za koristno posodobitev smernic za izboljšanje aktivnih oblik transporta. Razprava je osvetlila morebitne težave, ki bi se lahko pojavile, hkrati pa odgovorila na morebitna vprašanja, ki se zastavljajo v povezavi z lokalnim načrtovanjem hodljivosti. Dan se je nadaljeval z vodenim ogledom lokalne pivovarne Pilsner in se zaključil z večerjo ob spremljavi tradicionalne češke glasbe.

V sredo so se partnerji srečali v konferenčni dvorani mestne hiše, kjer so lahko preizkusili zgodovinsko dvigalo imenovano »pater noster«. Tekom dneva so partnerji razpravljali o napredku dela, predstavili so že izvedene aktivnosti in načrte za prihajajoče ključne aktivnosti. Temu je sledila predstavitev spletne strani namenjene izračunu indeksa pešačenja. Partnerji so prvič preizkusili v okviru projekta razvito aplikacijo Walk'n'Smile. Srečanje se je zaključilo s pregledom načrtovanih aktivnosti za zadnjih 6 mesecev projekta CityWalk.

Zaključno srečanje projekta bo potekalo v Oradei v Romuniji konec marca 2019.


Skupinska fotografija projektnih partnerjev v Pilsnu


Filip Uhlík iz Regionalne razvojne agencije Pilsen


Voden ogled mesta Pilsen


Katedrala Sv. Bartolomeja v Pilsnu


Tradicionalna češka glasba



 

Produkcija: Peternet