English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


»Kosilo rudarske družine« kot navdih za nadgradnjo kulinarične ponudbe v občinah Litija in Šmartno pri Litiji

 28. oktober 2019 - V prostorih Mestnega muzeja Litija smo organizirali gastronomsko predavanje z dr. Janezom Bogatajem. Dogodek je bil namenjen vsem gostinskim ponudnikom občin Litija in Šmartno pri Litiji, ki si želijo popestriti kulinarično ponudbo in jo obarvati z izbranimi lokalnimi sestavinami. Dogodek je potekal v okviru evropskega projekta MINE TOUR (Interreg V-A Slovenija Hrvaška).

Predavanje dr. Bogataja je temeljilo na ustnem izročilu še živečih rudarjev rudnika Sitarjevec in nekaterih rudarskih družin, o avtohtonih jedeh, ki so del naše preteklosti in temelj kulinarike tega območja. Tradicija in zgodovina rudarjenja sta na našem območju izjemno pomembni in predstavljata podlago za razvoj turistične ponudbe. Prav je, da to tradicijo predstavimo tudi na krožnikih, ki bodo nadgradili kulinarično ponudbo v Litiji in Šmartnem pri Litiji.

Namen je, da gostinske ponudnike spodbudimo k oblikovanju edinstvene kulinarične ponudbe, ki bo odražala tradicijo našega območja in bo vsebovala lokalno pridelane sestavine. Z omenjeno pobudo pa želimo posameznike prav tako spodbuditi k prijavi na Javni poziv, ki ga bo Občina Litija objavila v začetku novembra. Cilj občine je pridobiti nabor izvirnih in vsebinsko domišljenih vsebin ter storitev, ki bodo odražale znamenitosti, dediščino, etnološke in kulinarične značilnosti občine ter imele kot takšne izrazit promocijski učinek. Rezultat tega poziva bo oblikovan turistični produkt, katerega del mora seveda biti tudi kulinarična ponudba.

Občina Litija bo z Razvojnim centrom Srca Slovenije izbrala izključno tiste ponudbe, ki pripovedujejo zgodbe povezane z največjimi lokalnimi znamenitostmi (zgodovinske, arheološke, arhitekturne, naravne, kulturne, umetniške,…), etnološkimi značilnostmi občine in kulinariko (prilagojeno tradiciji naših krajev ali rudarski tradiciji). Razpis bo objavljen na spletni strani Občine Litija.









Produkcija: Peternet