English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Prvo podjetniško srečanje v občini Lukovica pod sloganom »Skupaj zmoremo več«

 23. oktober 2019 – Občina Lukovica je skupaj z Razvojnim centrom Srca Slovenije organizirala prvo srečanje lokalnih podjetnikov, ki se je v dvorani Kulturnega doma Janka Kersnika v Lukovici odvilo v torek, 22. oktobra, pod sloganom 'Skupaj zmoremo več!'. Lokalni podjetniki se že uspešno povezujejo, a da bi bilo njihovo sodelovanje še intenzivnejše, bi pripomoglo tudi ustrezno okolje oz. konkreten prostor, kot je denimo poslovna cona.

Županja mag. Olga Vrankar je skoraj 60 zbranim podjetnikom zagotovila, da bo Občina Lukovica domačim podjetnikom prisluhnila, za območje poslovne cone v Lukovici pa nadaljevala s postopki do njihove realizacije ter tako podjetnikom pomagala pri njihovi nadaljnji rasti in razvoju. Podjetniško srečanje pa bo po njenih besedah dobilo tudi nadaljevanja.

Nad zavzetostjo Občine Lukovica, da začne prve korake v smeri tesnejšega podjetniškega in nasploh lokalnega povezovanja in sodelovanja, je izrazila zadovoljstvo tudi Mojca Štepic, vršilka dolžnosti direktorja Razvojnega centra Srca Slovenije. Podjetniška srečanja oziroma t.i. podjetniški zajtrki so bili prepoznani kot dobra praksa v okviru evropskega projekta že pred leti. Sedaj se izvajajo tudi pri nas, kot poseben način sodelovanja z lokalnim gospodarstvom. Namenjeno je srečanju podjetnikov z najvišjimi predstavniki lokalnih oblasti, saj imajo moč, da vplivajo na lokalni razvoj in njihove potrebe. Pomemben del srečanja je tudi možnost mreženja podjetnikov, na katerem se izmenjujejo informacije in ustvarjajo konzorciji za kandidiraje na različnih razpisih.

Program dogodka je postregel z aktualnimi informacijami s področja pridobivanja namenskih finančnih sredstev, tako iz evropskih skladov kot s strani Eko sklada in tudi Lokalne akcijske skupine (LAS) Srce Slovenije, prikazal dva primera uspešnih domačih podjetij ter odprl podjetniško razpravo, ki je podala konkretna sporočila lokalnih podjetnikov o pogojih za nadaljnjo rast in razvoj.

Direktor Gostinskega podjetja Trojane d.o.o. Bojan Gasior je izpostavil, da v podjetju stalno vlagajo v razvoj in danes letno ustvarijo že 10 milijonov evrov prihodkov. Izpostavil je tudi zadovoljstvo z ekipo, kjer jih je trenutno redno zaposlenih 130 ter 30 študentov. Prav Bojan Gasior je že v začetku tega stoletja spodbudil prvo podobno srečanje podjetnikov v lukoviški občini.

Da tudi podjetniki sami skrbijo za promocijo občine, je v podjetniški razpravi, ki je sledila, ponazoril tudi Sebastijan Čemažar iz pekarne Čemažar – Srček d.o.o., ki prav letos praznuje častitljivo obletnico - 60 let. Pekarna, ki danes zaposluje skoraj 30 ljudi, je namreč najbolj poznana po lukoviški žemlji.

Sredi občine, konkretno v Krašnji, pa deluje še eno pomembno podjetje – to je podjetje za orodjarstvo, obdelavo kovin in predelavo plastike M & P Burja d.o.o., katerega temelje je Anastazij Živko Burja z ročno izdelavo hidravličnih cilindrov položil že pred pol stoletja in od takrat dalje je podjetje na poti nenehne rasti.

Janez Vajde iz podjetja Jerebtrans d.o.o. je eden prvih, ki je investiral v samo vozeči tovornjak, nadaljnje investicije pa načrtuje v tovornjake na plin, je pri tem dejal, da se je prav zaradi medpodjetniških spodbud v domačem okolju pred leti odločil, da se s podjetjem še ne preseli iz občine Lukovica. Izpostavil pa je izzive na področju kadrovanja, saj manjka mladih.

Županja Olga Vrankar je izpostavila »Če je naša prva prioriteta ureditev OPN, pa je druga prioriteta ureditev poslovnega okolja oz. manjših območij, namenjenih poslovni dejavnosti,« se je na dane pobude odzvala županja Olga Vrankar, ki je sklenila, da je Občina zelo odprta za vsakršne pobude in potrebe občanov ter seveda podjetnikov. »Tu smo navsezadnje zaradi in za vas.« Zato, kot je še dejala, bo občina nadaljevala z organizacijo tovrstnih podjetniških srečanj, udeleženci tokratnega srečanja pa so izrazili željo, da bi imeli tovrstne dogodke tako jeseni kot spomladi.

Vir: Alenka Lena Klopčič
Več na strani Občine Lukovica : Podjetništvo poganja lokalni razvoj!




Pozdravni govor Mojce Štepic, v.d. direktorja Razvojnega centra Srca Slovenije. 

Možnosti financiranja preko LAS razpisov je predstavil Mitja Bratun iz Razvojnega centra Srca Slovenije.


Okrogla miza z županjo Olgo Vrankar ter lokalnimi podjetniki.












Produkcija: Peternet