English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Turistični produkt MINE TOUR povezal Litijo in Labin

17. september 2020 - S projektom MINE TOUR, ki spodbuja revitalizacijo, ohranjanje in promocijo rudarskih spomenikov kulturne in naravne dediščine iz Labina (Hrvaška) in Litije (Slovenija) se počasi premikamo proti cilju. Obe investiciji v Labinu in Litiji sta zaključeni, prav tako je v zaključni fazi razvoj skupnega turističnega produkta MINE TOUR, ki bo povezal obe destinaciji.

S povabilom lokalnim ponudnikom k predstavitvi idejnih vsebin in storitev smo med lokalnim prebivalstvom in akterji s področja turizma, gostinstva in tradicionalnih obrti prepoznali priložnost čezmejnega sodelovanja in nadgradnje obstoječih ponudb obeh krajev ter v produkt vključili edinstvene vsebine, ki bodo dopolnjevale rudarsko dediščino na obeh destinacijah.

V Litiji se bodo obiskovalci poleg ogleda Rudnika Sitarjevec lahko udeležili rokodelske delavnice in si ogledali kulturno – izobraževalne vsebine v Mestnem muzeju Litija. V Labinu pa bodo turisti lahko spoznali tradicionalne obrti kraja, v mestni knjižnici Grada Labin pa bo umeščena razstava o rudarski dediščini. V obeh krajih bo na voljo tudi edinstvena kulinarična ponudba.

V sklopu projekta bo na obeh lokacijah organizirana kulturno-umetniška prireditev, ki bo obsegala razstavo del sodobnih umetnikov z območja nekdanje skupne države na temo industrije in rudarstva ter projekcijo zgodovinskih dokumentarnih filmov o rudarjenju na območju Hrvaške in Slovenije, zlasti tistih, ki so povezani z Labinom in Litijo.
Namen dogodka, ki se bo odvijal po mesec dni na obeh lokacijah, je ozaveščanje obiskovalcev o rudarski naravni in kulturni dediščini.

Ker se zavedamo, da so turistični vodniki ključni akter, ko gre za ustvarjanje nepozabnih spominov in edinstvenih doživetij za obiskovalce, je tako v Labinu kot tudi v Litiji potekalo izobraževanje za vodnike. Izobraževanja so bila izredno dobro obiskana, bodoči turistični vodniki pa so podrobno spoznali trende v turističnem vodenju, zakonodajo na področju turizmu in kulturni dediščine ter osnovne principe interpretacije naravne in kulturne dediščine pri izvajanju doživljajskih vodenj. Namen izobraževanj je bil zagotoviti teoretično in praktično znanje za interpretacijo vsebine rudarske dediščine in izvajanje vodenih izletov na obeh destinacijah.

Partnerji z različnimi zunanjimi strokovnjaki v tem času aktivno nadgrajujemo celotno zgodbo turističnega produkta MINE TOUR in pripravljamo nepozabno doživetje za vse adrenalinske navdušence in ljubitelje industrijske dediščine. Nov čezmejni turistični produkt bo ponudil edinstveno doživetje v podzemnem svetu rudnika Sitarjevec in bogato kulturno, arhitekturno ter industrijsko dediščino Labina s stolpom Šoht na čelu.

Projekt sofinancira evropski program sodelovanja Interreg V-A Slovenija Hrvaška.




Produkcija: Peternet