English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Obiskala sta nas strokovnjaka s področja interpretacije dediščine

16. julij 2010 - V okviru mednarodnega srečanja o interpretaciji dediščine in kulturni identiteti, ki je potekalo med 11. in 14. julijem 2010 v Cerkljah na Gorenjskem, sta območje Srca Slovenije obiskala dva strokovnjaka iz mednarodne mreže Interpret Europe.

V ponedeljek, 12. julija, smo gostili Libby Urguhart iz Škotske, ki se v nevladni organizaciji ARCH ukvarja z vodenjem evropskih socialnih projektov in Adriaana Lintersa iz Belgije, ki dela v organizaciji za ohranjanje evropske industrijske in tehnične dediščine. Pokazali smo jima dosedanje vključevanje naše dediščine v turistično ponudbo, saj želimo izboljšati interpretacijo in s tem tudi ponudbo. S svojim znanjem in objektivnim pogledom na naše delo, sta nam predlagala iztočnice za še boljše delo. Obiskali smo Oglarsko domačijo Brinovec na Dolah pri Litiji, Turistično kmetijo Pr' Krač v Dolskem, kjer je urejena etnološka zbirka predmetov in starega orodja, ter Budnarjevo domačijo v Zg. Palovčah pri Kamniku. Pri interpretaciji dediščine mora biti vedno prisotna zgodba, ki pritegne. Ni dovolj, če imamo prižgano kopo, urejeno etnološko zbirko ali druge stare predmete, če nam ni predstavljena njihova zgodba – interpretacija.
Po doživetem delovnem obisku, smo se 13. in 14. julija pridružili srečanju na Zg. Brniku, kjer smo skupaj z ostalimi strokovnjaki, ki so ravno tako obiskali različne konce Slovenije, razpravljali o naših izkušnjah in primerih dobre prakse iz tujine. Sicer pa je namen mednarodnega srečanja promocija kulturne identitete in dediščine ter skupnih aktivnosti (mreženje in civilni dialog) Slovenske mreže za interpretacijo dediščine. 

Tina Mučič, Center za razvoj Litija    

                                                                         
     
     

Produkcija: Peternet