English

LAS SRCE SLOVENIJE

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: las@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Rokodelske razstave in delavnice na Turistični točki Srca Slovenije v Litiji

11. februar 2014 - Turistična točka Srca Slovenije na Valvazorjevem trgu v Litiji širi svoje poslanstvo. Poleg informiranja obiskovalcev o turistični ponudbi občine Litija in širše Srca Slovenije ter prodaje lokalnih produktov, postaja vse bolj tudi rokodelsko središče občine Litija. Na točki se bodo v letošnjem letu na vsake tri tedne zvrstile razstave izdelkov posameznih rokodelcev, ki jih bodo spremljale rokodelske delavnice, namenjene širši javnosti.

Prva razstava, ki si jo lahko ogledate, že poteka. Na njej se predstavlja domačin, pletar Radovan Pajić. Še posebej vas vabimo na ustvarjalne delavnice, ki bodo potekale v četrtek, 13. februarja, soboto, 15. februarja, in sredo, 19. februarja do 10. ure dalje v prostorih Turistične točke Srca Slovenije. Na ustvarjalnih delavnicah se boste lahko spoznali z izdelovanjem pletenih košar, se naučili osnov pletarskih spretnosti in nadgradili svoje znanje. Prijave sprejemamo na 051 312 739 (Mojca Hauptman).

Radovan Pajić se ukvarja s pletenjem košar že 30 let in plete košare iz leske, ki so najznačilnejše za Belo krajino, popletene s srobotom ali leskovimi vitrami pa najdemo tudi znotraj območja Srce Slovenije.

S tovrstnimi akcijami želimo poiskati in prepoznati še obstoječe rokodelce in umetnike, jim ponuditi postavitev samostojnih razstav in predstavitev širši javnosti. Hkrati želimo spodbujati ustvarjalnost tudi med drugimi ljudmi, ki živijo v Srcu Slovenije in se povezujejo v aktivnosti Mreže rokodelcev Srca Slovenije, ki jo vzpostavljamo na širšem območju občin Dol pri Ljubljani, Ivančna Gorica, Kamnik, Litija, Lukovica, Mengeš, Moravče, Radeče, Šentrupert, Šmartno pri Litiji, Trzin in Zagorje ob Sav.

K sodelovanju vabimo posameznike, ki imajo različna tradicionalna znanja s področja umetnostnih in domačih obrti!


Razstava pletarskih izdelkov Radovana Pajića bo na ogled na Turistični točki Srca Slovenije v Litiji do četrtka,
27. februarja 2014

Vtisi udeležencev prvih dveh delavnic: 

"Super je, ker delam v družbi, se pogovarjam z ljudmi. Zelo vesel sem, ker prenašam znanje na nove generacije. Tudi, če že kdo delal in je s term prekinil mi je super, ker sem ga s svojim delom spet spodbudil." (Pletar Radovan Pajić, izvajalec delavnice)

"Na delavnico sem prišel z delnim predznanjem. Veseli me, da sem se lahko udeležil te brezplačne delavnice. Sedaj bom lahko delal košarice tudi doma. Tudi moj ded jih je že pletel." (Dušan Pogaljen, 24 let)

"Super je, da se nekaj dogaja in da se ohranja tradicija. To delo lahko opravlja vsak, sploh takrat, ko ti izkušen pletar pripravi osnovo. Super bi bilo, da bi se delavnice nadaljevale." (Helena Muzga, 55 let)

"Ustvarjalna delavnica je bila zelo zanimiva. Tehniko je vredno ohranjati in spodbujati. Sama udeležba na delavnici mi je bila v veliko veselje. Tudi če bi bilo potrebno delavnico plačati, bi se je udeležila."
(Pletarka, 30 let)

Zbrala: Mojca Hauptman

Udeleženci rokodelske delavnice so se z navdušenjem lotili izdelave svojih prvih pletarskih izdelkov




Produkcija: Peternet