English

LAS SRCE SLOVENIJE

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: las@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Idi v Makole!

14. september 2022 - Tesni stiki in sodelovanje z lokalnim okoljem so ključnega pomena za uresničevanje ciljev razvoja ter napredek na območju Srca Slovenije. Razvojni center Srca Slovenije brez posameznih ponudnikov z našega območja zagotovo ne bi mogel kakovostno delovati in ustvarjati kvalitetnih zgodb. Pomembno je, da se povezujemo, skupaj učimo in rastemo, v drugih delih Slovenije pa odkrivamo primere dobrih praks, ki jih lahko prenesemo tudi v naše okolje. Tako smo se 12. septembra 2022 odpravili na strokovno ekskurzijo po Dravinjski dolini in skrajno severozahodnem delu Haloz. Ekskurzije so se udeležili člani LAS Srce Slovenije in turistični ponudniki iz Lukovice, Litije in Šmartna pri Litiji.

Pot nas je najprej vodila do tretje največje zasebne zbirke starih šivalnih strojev, ki jih družina Babič iz Dravinjskih goric restavrira, ohranja in vsakemu obiskovalcu predstavi z veliko mero spoštovanja do tehnične zgodovine. Ekskurzijo smo nadaljevali do samostanskega kompleksasester Dominikank v Studenicah. Seznanili smo se z bogato zgodovino kraja ter si ogledali nekdanji samostan s cerkvijo svetih Treh Kraljev z nunskim korom in orglami iz leta 1736.

Po ogledu smo se s turističnim vlakcem popeljali po poti Forma viva Makole, ki je največja Forma viva v Sloveniji. Pot Forma viva Makole je dolga 10 kilometrov in na ogled ponuja kar 196 skulptur, v okviru naše ekskurzije pa smo si ogledali le en del. Med ogledom Forma vive smo se ustavili na Ekološki kmetiji Vovk z glamping naseljem, permakulturnim vrtom in pastirskim stanom na stebrih iz lesa, izdelan iz slame ter ilovice. Družina Vovk je pred leti svojo ponudbo nadgradila s pomočjo evropskih sredstev, ki so jih pridobili na LAS razpisu Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. S temi sredstvi so nabavili tudi električna in navadna kolesa, ki obiskovalcem nudijo možnost odkrivanja haloških gričev in širše okolice.

Ekskurzijo smo zaključili z obiskom Makolskega lodna z vinsko fontano in degustacijskim prostorom, v katerem predstavljajo in prodajajo lokalno pridelne izdelke. Tudi to ponudbo so v Makolah razvili s pomočjo Evropskih sredstev preko LAS projekta »Makolski loden«. Na ekskurziji sta se nam pridružila tudi predstavnica LAS Dobro za nas. Mirjana Predikaka in direktor RIC Slovenska Bistrica Tomaž Repnik, ki sta predstavila številne uspešne projekte z njihovega območja in ideje za sodelovanje med LAS-i.

In kaj smo se naučili? Geografsko razgibano pokrajino z neokrnjeno naravo in ohranjeno kulturno dediščino lahko izkoristimo kot razvojno priložnost za razvoj zelenega turizma. Zgodbe resnično pišemo ljudje. Naš odnos do narave, zgodovine, sočloveka in lokalnih tradicij mora postati osnovno vodilo razvoja in snovanja zgodb, ki pritegnejo obiskovalce iz širnega sveta. Tiste, ki želijo in iščejo mir, nova znanja in spoznanja ter dogodivščine v naravi. Prav to moramo še intenzivneje prenesti v okolje Srca Slovenije. Zelo pomembno je tudi povezovanje ponudnikov, k čemur zagotovo veliko pripomorejo ekskurzije, kot je bila naša. Pomembna je tudi izmenjava idej, s katerimi lahko ustvarjamo nove zgodbe tam, kjer delujemo in živimo.



Skupinska fotografija z družino Babič.


Pred samostanskim kompleksom nun Dominikank v Studenicah.


Srečanje s predstavnico LAS Dobro za nas Mirjano Pedikaka in direktorjem RIC Slovenska Bistrica Tomažem Repnikom na Ekološki kmetiji Vovk.


Produkcija: Peternet