English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Teden tradicionalnega slovenskega zajtrka v Srcu Slovenije

18. november 2013 - Tretji petek v novembru je dan tradicionalnega slovenskega zajtrka v vrtcih in šolah. V letošnjo akcijo je bil s strokovno podporo vključen tudi Razvojni center Srca Slovenije. Namen dogodka je predstaviti pomen zdravih prehranjevalnih navad, lokalno pridelanih živil, kmetijske dejavnosti na širše okolje ter pomen čebelarstva na kmetijsko pridelavo in gospodarske dejavnosti.

V torek, 12. novembra so se otroci skupine Račke iz Vrtca Litija pogovarjali o pomenu kmeta, ki prideluje zelenjavo, z veseljem pa so sodelovali pri kvizu »Umeščanje zrelosti sadja in zelenjave v letni čas«. Skupini se je pridružila tudi ravnateljica Liljana Plaskan, ki je dala pobudo za pokušino surove cvetače, okusno pa je bilo tudi zelje in rdeča paprika.


V sredo, 13. novembra so se na OŠ Šmartno pri Litiji v sklopu jutranje razredne ure predstavili lokalni predelovalci ter zadruga Jarina. V 6. razredu  se je predstavila Breda Zaman s predstavitvijo peke kruha in krušnih izdelkov, v 7. Razredu Nace Paternoster s predstavitvijo mlečnih izdelkov ter v 8. razredu čebelar Srečko Rozina. V 9. razredu so se učenci spoznali z delovanjem zadruge Jarina, ki je nosilka lokalne samooskrbe v Srcu Slovenije.

V četrtek, 14. novembra sta bili dve skupini otrok Navihančki in Čebelice iz Vrtca Mengeš, enota Gobica, vključeni v pogovor o pomenu uživanja svežih živil ter pridelave zelenjave in sadja v domačem okolju. Otroci so z veseljem sodelovali v kvizu, si sami razrezali sadje in zelenjavo ter tudi okušali bolj (hruške) in manj sladke (koleraba) vitamine.


Tudi v Vrtcu Ivančna Gorica so izvajali aktivnosti v okviru Tradicionalnega zajtrka. Po predstavi Medenke so otroci s starši lahko prišli na »Stojnice tradicije« (pred enoto Pikapolonica), kjer so se otroci lahko predstvaili v kvizu, medtem, ko so starši obiskali (in kupili) domače izdleke iz jabolk, mleka in medu.

V petek, 15.novembra je bilo na OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert za vse učence izvedeno predavanje o pomenu lokalno pridelane hrane. Učenci so se strinjali, da je za zdravje izrednega pomena jesti svežo zelenjavo in sadje, ki ga lahko kupimo tudi na lokalnih tržnicah ali na kmetijah. Medtem ko so mlajši učenci sodelovali v kvizu, pa je bil slednji zanimiv tudi za starejše učence. Skoraj vsi so potrdili, da raje sežejo po sadju, ki je slajše, vendar so na koncu pokušali tudi cvetačo in celo kolerabo.



Produkcija: Peternet