English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Prvo srečanje kmetijskih gospodarstev v občini Lukovica »Kmetijstvo in podjetništvo kmetijskih gospodarstev v naslednjih letih«

  22. oktober 2020 – Po lanskoletnem prvem podjetniškem srečanju, je Občina Lukovica, v sodelovanju z Razvojnim centrom Srca Slovenije in s KGZS – Zavodom Ljubljana, organizirala še prvo srečanje kmetijskih gospodarstev. Srečanje se je odvilo v torek, 6. oktobra, v dvorani Kulturnega doma Janka Kersnika v Lukovici. Ključno vprašanje, ki ga je zastavila županja občine, je kako podpreti kmetijstvo v prihodnje. Kmetijstvo namreč ni tipična gospodarska panoga, vendar pomembno prispeva h gospodarstvu države, regije ali občine.

Namen srečanja je bil oblikovati novo strategijo finančne podpore razvoja kmetij oziroma njihove dejavnosti v programskem obdobju 2021-2027. Županja mag. Olga Vrankar je predstavila svoj pogled na vlogo kmetijstva v občini in širše ter prizadevanja občine za njegov razvoj. Vse prisotne je pozvala k tvorni razpravi, ki naj bo namenjena odpiranju novih področij, ki bi jih podprli v prihajajočem programskem obdobju. Ciril Smrkolj, ki je bil ustanovni predsednik Sindikata kmetov Slovenije, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v času priprav Slovenije na vstop v EU, predsednik KGZS in ves čas  tudi kmet, je prisotnim predstavil ozadje priprav Slovenije in slovenskega kmetijstva na vstop v EU ter dejansko stanje na področju izplačil sredstev EU za kmetijstvo. Poudaril je tudi pomen ohranjanja majhnih kmetij, kakršne prevladujejo v občini.

Tomaž Cör, vodja kmetijske svetovalne službe na Zavodu Kranj, je v uvodnem predavanju, prisotnim podal številne iztočnice za razmišljanje o svojem delu oziroma o pristopu do dela na kmetiji, o potrebi po boljšem poznavanju gospodarskih rezultatov kmetije in načrtovanju dejavnosti ob upoštevanju različnih vplivov, obstoječih kapacitet in dejavnikov.

K predstavitvi dobre prakse sta bila povabljena dva gospodarja kmetije, in sicer ravninske kmetije in kmetije, na 580 metrih nadmorske višine. Peter Kos s kmetije Pr' Mahkot iz Vidma pri Lukovici je predstavil razloge za prehod na ekološko kmetovanje, njihovo dejavnost ter način trženja pridelkov in izdelkov. Njegova izkušnja s pridobivanjem rednih kupcev je lahko marsikomu za zgled in spodbudo. Mladi gospodar Brane Pustotnik iz vasi Javorje pri Blagovici je predstavil kmetijo Lovretovc, na kateri redijo krave dojilje, bike in purane (kot kooperanti). Kmetijsko dejavnost v njihovem primeru omejujejo naravne danosti (površine v bližini hleva, strmine, ki niso primerne za pašo zaradi degradacije zemljišč) in zmogljivosti obratov.

Pavla Pirnat, dolgoletna terenska kmetijska svetovalka, je predstavila stanje kmetijstva v Občini Lukovica, kjer je registriranih 465 kmetijskih gospodarstev. Dobra polovica kmetij se ukvarja z rejo govedi. Z dopolnilnimi dejavnostmi se ukvarja 29 kmetij, ekoloških pa je 23. Velika verjetnost je, da imajo ekološke kmetije priglašeno tudi dopolnilno dejavnost, kar pomeni, da se le 6 konvencionalnih kmetij ukvarja z dopolnilno dejavnostjo.

V drugem delu srečanja je potekala okrogla miza, ki jo je povezovala mag. Tatjana Čop, podpredsednica LAS Srce Slovenije. Predstavniki sodelujočih kmetij so se na kratko predstavili in povedali, kakšne so njihove težave in pričakovanja glede podpore občine. Županja mag. Olga Vrankar ter Tomaž Močnik in Pavla Pirnat iz Kmetijske svetovalne službe so na vprašanja in pobude sproti odgovarjali oziroma jih komentirali. Predstavniki povabljenih kmetij so bili Tanja Cerar, ekološka kmetija Matetov, Stanko Homar, ekološka kmetija Vrhač, Viktor Matjan, kmetija Matjan, Miha Capuder, kmetija Kic, Klavdija Slapar, ekološka kmetija Pr' Španc in Sašo Kašnik, ekološka kmetija Kašnik.

Ob zaključku sta organizatorja srečanja Mojca Štepic in Jože Benec pohvalila pobudo občine za organizacijo takšnega srečanja, ki kaže na odgovoren odnos do kmetijstva in kmetov. Županja se je zahvalila sodelujočim kmetijam in poudarila, da je tekom srečanja dobila veliko novih informacij, ki ji bodo v pomoč pri nadaljnjem delu. Izrazila je željo, da bi s tovrstnimi srečanji nadaljevali tudi v prihodnje.


Okrogla miza, ki jo je povezovala mag. Tatjana Čop, podpredsednica LAS Srce Slovenije


Poleg vabljenih kmetij in gostov se je srečanja udeležilo še 20 drugih predstavnikov kmetijskih gospodarstev v občini


Zaključni nagovor organizatorjev (od leve proti desni): Jože Benec, direktor KGZS – Zavoda Ljubljana , mag. Olga Vrankar, županja občine Lukovica, Mojca Štepic, direktorica RC Srca Slovenije



Vir: Mag. Tatjana Čop
Več v lokalnem glasilu Rokovnjač na straneh 6-8
Vse fotografije: arhiv Občine Lukovica


Produkcija: Peternet