English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Srce Slovenije – regija partnerica sejma 2012

13. september 2011 - V samem središču Slovenije, v neposrednem zelenem zaledju prestolnice se nahaja Srce Slovenije, ki ponuja privlačna, avtentična in srčna doživetja v sozvočju z naravo, zdravjem in tradicijo. Doživetja za nekaj ur, dan ali več dni. Na največjem turističnem sejmu v regiji Alpe-Jadran, bo Srce Slovenije sodelovalo kot regija partnerica.

Srce Slovenije obsega 17 občin v središču Slovenije, formalno se jih v Razvojnem partnerstvu središča Slovenije povezuje že dvanajst: Dol pri Ljubljani, Domžale, Ivančna Gorica, Kamnik, Litija, Lukovica, Mengeš, Moravče, Radeče, Šentrupert, Šmartno pri Litiji in Zagorje ob Savi. Srce Slovenije na območju predstavlja izziv za preseganje lokalnosti in odpira nove možnosti, ki temeljijo na povezovanju in kreiranju skupnih zgodb.

Center za razvoj Litija, ki je nosilec razvoja na območju, želi z znamko Srce Slovenije prispevati k dvigu ustvarjalnega potenciala prostora in kakovosti bivanja. S svojim delovanjem Srce Slovenije pokriva tri ključna področja: naše okolje, podjetništvo in turizem. Na področju turizma smo v letošnjem letu izdelali in sprejeli ključen dokument za nadaljnji razvoj območja »Strategija razvoja in trženja turizma Srca Slovenije kot turistične destinacije 2011 – 2018«, v katerem smo si jasno zastavili cilje z namenom večanja prepoznavnosti območja.

Bogato turistično ponudbo Srca Slovenije kreirajo ponudniki z območja, turistična društva in organizacije pa skrbijo za stalno ponudbo kvalitetnih lokalnih prireditev. Tako pestro je bilo tudi v poletnem času. Odmeven je bil Dan jagod in špargljev, ki je maja potekal na Bregu pri Litiji in počasi prerašča v tradicionalen dogodek. Obiskovalci so se množično udeležili Srednjeveških dnevov v Kamniku, festivala Studenec ter Valvasorjevih viteških iger na gradu Bogenšperk. Etnološka prireditev Oglarska dežela je na Dolah pri Litiji v začetku septembra obiskovalcem ponudila vpogled v še živečo tradicijo oglarstva, Dnevi narodnih noš v Kamniku pa so navdušili ljubitelje oblačilne mode iz preteklosti. V jesenskih mesecih bo veliko priložnosti za obisk lokalnih sejmov s ponudbo zdravih domačih dobrot: v Mengšu bo potekal Mihaelov sejem, v Dolskem Jesenski sejem, v Lukovici pa tradicionalni Lukov sejem.

Na območju se razvija tudi turistična infrastruktura. V vasi Slivna, blizu geometričnega središča Slovenije (GEOSS), se je poleti odprl Pustolovski park Geoss, ki je namenjen zabavi otrok in odraslih. Na Veliki planini lahko obiskovalci občudujejo nove usmerjevalne table, ki prispevajo k večji urejenosti planine in se sprehodijo po pastirski poti, novost na območju pa je tudi plezalna stena v Kampu Alpe.

V Srcu Slovenije veliko pozornosti namenjamo prav aktivnemu in zdravemu življenjskemu slogu prebivalcev. Ta temelji tudi na zdravi lokalno pridelani hrani. Pomembnost tematike potrjuje podpora lokalni samooskrbi v Srcu Slovenije s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V poletnih mesecih nas je obiskal minister Dejan Židan, ki je zadrugo Jarina, ki koordinira mrežo za lokalno samooskrbo v Srcu Slovenije, označil kot primer dobre prakse v Sloveniji na področju oskrbe javnih institucij z lokalno hrano, saj je uspela povezati že tolikšno število kmetov in šol na območju. V poletnem času so potekali dnevi odprtih vrat na kmetijah v Jablaniški dolini, lokalno trajnostno oskrbo s hrano na smo avgusta predstavili na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni, v Ivančni Gorici pa je bila odprta nova lokalna tržnica, ki omogoča domačim pridelovalcem hrane prodajo svojih pridelkov in izdelkov v domačem okolju.

Ana Savšek, Center za razvoj Litija



S ponudniki območja se že aktivno pripravljamo na nov sejemski utrip




Produkcija: Peternet