English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Oglarska dežela 2011

13. september 2011 - Obiskovalci tradicionalne etnološke prireditve Oglarska dežela 2011 so 10. septembra na Dolah pri Litiji uživali v spoznavanju tradicije oglarjenja in prijetnem druženju z domačini. Kolesarskega vzpona na Dole se je udeležilo skoraj 100 rekreativcev iz različnih koncev Slovenije.

Na Dolah so preko celega dne potekale zabavne igre med društvi, na stojnicah so obiskovalci lahko okusili domače dobrote in kupili domače oglje ter opazovali prižig prave oglarske kope. Za prijetno razpoloženje je v večernih urah poskrbel ansambel Veseli Dolenjci.

Prireditev Oglarska dežela 2011 je organizirala Krajevna skupnost Dole pri Litiji v sodelovanju z lokalnimi društvi, Občino Litija, Zavodom za gozdove RS, zadrugo Jarina in Centrom za razvoj Litija. Dogodek je Center za razvoj Litija podprl v okviru evropskega projekta Listen to the voice of villages, ki se ukvarja z razvojem turizma v odročnejših krajih. Projekt se je izkazal kot dobra priložnost za nadgradnjo obstoječe ponudbe, ki v lokalnem okolju že obstaja, vendar ni dovolj prepoznavna. Oglarsko deželo smo prepoznali kot območje, ki ima potenciale za razvoj turizma zaradi močne tradicije oglarjenja in naravnih lepot. Razvojne aktivnosti v okviru omenjenega projekta se izvajajo še na dveh pilotnih območjih v Srcu Slovenije, in sicer v Jablaniški dolini in na Veliki Planini.

V okviru prireditve Oglarska dežela 2011 je bila na Dolah v soboto odprta nova turistično-informativna tabla. Poleg informativnih tabel smo v okviru projekta Listen to the voice of villages območje opremili tudi z označevalnimi tablami, ki so postavljene na vseh dostopnih cestah. Označene so bile tudi oglarske domačije in oglarske poti. Vzpostavljena je bila spletna stran www.dole.si kot osrednje spletno mesto za pretok informacij v zvezi z dogajanjem v Oglarski deželi. Narejena je bila celostna grafična podoba, zgibanka s ponudniki z območja, informator Oglarček, za ponudnike pa so bila organizirana izobraževanja, svetovanja ter ogledi dobrih praks.

Projekt Listen to the voice of villages, ki se bo zaključil konec letošnjega leta, je s svojimi aktivnostmi prinesel dobro osnovo za nadaljnji razvoj Oglarske dežele kot prepoznavnega turističnega območja.

  

Kolesarskega vzpona na Dole se je udeležilo skoraj 100 rekreativcev. V okviru prireditve Oglarska dežela 2011 je bila odprta nova turistično-informativna tabla.




Produkcija: Peternet