English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Evropohodniki v Srcu Slovenije

3. oktober 2011 - V Srcu Slovenije, na geometričnem središču Slovenije je 1. oktobra 2011 potekal zaključek Evropohoda 2011 in srečanje slovenskih evropohodnikov, na katerem je bil prisoten tudi predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk.

Osrednje dejanje je bilo skupno zlivanje vode iz različnih slovenskih krajev. Vsaka članica Komisije za evropske pešpoti (Planinska zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Zveza gozdarskih društev Slovenije in Turistična zveza Slovenije) je v preteklih mesecih na različnih lokacijah v Sloveniji zajemala vodo s posebnimi lesenimi posodami, kar simbolizira gozd in vodo, ki sta življenjsko povezana.

Vodo je iz izvira Save in Soče ter iz Triglavskih sedmerih jezer prinesel utramaratonec Radovan Skubic Hilarij. Posoda z vodo bo odpotovala v Španijo, kjer se bo v vodnjaku na dvorcu Alhambra v Granadi 15. oktobra 2011 iz vseh delov Evrope simbolno združila v eno.

Letošnja tema Evropohoda "pešpoti in voda" ima še poseben pomen, je v svojem nagovoru spomnil predsednik dr. Türk: "Voda je element življenja, je hkrati prometna pot, pa tudi vir energije. Letošnje sporočilo je tudi, da voda ne sme postati omejeno blago in predmet brezobzirnega trgovanja."

Predsednik se je še posebej zahvalil Planinski zvezi Slovenije, Turistični zvezi, Zvezi gozdarskih društev, Zavodu za gozdove in ultramaratoncu Hilariju, Radovanu Skubicu, ki so s simbolnim zajemanjem vodotokov in vodnih virov pomagali sporočiti, da želimo Slovenci skupaj z ostalimi evropskimi narodi izraziti zavedanje, da je voda zares vir življenja.

V kulturnem programu, ki ga je povezovala Blažka Müller Pograjc so sodelovali Godalni orkester Strunikat, Moški pevski zbor KUD Lipa Vače – Geoss in Družinsko gledališče Kolenc. Pri zaključnem dogodku so poleg organizatorja, Komisije za evropske pešpoti, sodelovali Občina Litija, Center za razvoj Litija, Društvo GEOSS, PGD Vače, Društvo žena in deklet Vače in PD Litija.

Dogodek je bil podprt v okviru projekta "Razvoj, upravljanje in promocija znamke Srce Slovenije", sofinancira ga Evropska unija, izvaja se v okviru LAS Srce Slovenije.
 
   
V Srcu Slovenije je 1. oktobra 2011 potekal zaključek Evropohoda 2011 in srečanje slovenskih evropohodnikov (Foto: STA)

 


Produkcija: Peternet