English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Obisk predstavnikov občin iz Srca Slovenije v Makedoniji

24. oktober 2011 - Med 16. in 19. oktobrom 2011 so predstavniki lokalnih skupnosti iz območja Srca Slovenije obiskali Severovzhodno plansko regijo v Makedoniji. Študijskega obiska so se s strani Srca Slovenije udeležili tudi župani občin Dol pri Ljubljani, Lukovica, Mengeš in Šentrupert ter podžupani občin Dol pri Ljubljani in Litija, poleg njih pa tudi predsednik Lokalne akcijske skupine LAS Srce Slovenije.

V Makedoniji so se predstavniki slovenskih občin udeležili srečanj z župani in člani občinskih uprav iz petih makedonskih občin: Kumanovo, Staro Nagoričane, Kratovo in Kriva Palanka. Goste so zanimale predvsem možnosti za skupno sodelovanje in pobratenje občin ter izkušnje, ki so jih imeli pri implementaciji najrazličnejših evropskih projektov. Slovenska delegacija se je sestala tudi z ambasadorjem Republike Slovenije v Makedoniji, Alainom Briantom Bergantom, in atašejem za ekonomska vprašanja, Jernejem Tovšakom, ki sta predstavila sliko o stanju v makedonskem gospodarstvu ter možnosti za naložbe.

V Kratovem je potekalo delavno srečanje, na katerem je župan občine predstavil njihove razvojne izzive in možnosti za razvoj turizma. Kratovo je eno izmed najstarejših mest na Balkanu in v celotni zgodovini povezano z rudarjenjem. V Krivi Palanki so se gostje iz Slovenije seznanili z novim muzejem, ki je bil sofinanciran iz projekta čezmejnega sodelovanja med Makedonijo in Bolgarijo. Obiskali so tudi samostan Joakim Osogovski, ki predstavlja enega najpomembnejših kulturno zgodovinskih spomenikov v regiji.

V okviru študijskega obiska je potekala tudi skupna delavnica s predstavniki nevladnih organizcij, na kateri so bili identificirani problemi in skupna izhodišča za sodelovanje v prihodnosti. Obisk je ponudil odlično priložnost za še boljše sodelovanje med slovenskimi in makedonskimi občinami ter prijavi skupnih projektov, izveden pa je bil v okviru projekta Prednosti širitve Evropske Unije za regionalni razvoj, ki je bil odobren v programu Evropa za državljane.
 
  
Študijskega obiska v Makedoniji so se udeležili predsatvniki občin iz Srca Slovenije


Produkcija: Peternet