English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Tradicionalna znanja kot podjetniška priložnost

28. oktober 2011 – V jesenskih mesecih so potekala srečanja z nosilci tehničnega znanja in poznavalci nesnovne kulturne dediščine na območju Srce Slovenije. Nosilce domače in umetnostne obrti želimo povezati, jih spodbuditi k širitvi ponudbe ali registraciji obrti ter jim pomagati pri premagovanju podjetniških izzivov.

Na terenu so bili obiskani in intervjujani trije oblikovalci gline (Franc Avbelj, Tatjana Hlačer in Polona Zajc), dve folkloristki (Ida Dolšek in Mojca Hauptman), pletarka iz vrbovega šibja (Tončka Jemec) in poznavalca dediščine domačega kraja (Polde in Zofka Vodenik). Tatjana Hlačer iz Perovega v Kamniku se ukvarja z lončarstvom in keramiko, sicer pa je tudi pripovedovalka zgod. Leta 1991 je ustanovila firmo Ila d.o.o., katere slogan je Dotik ustvarjalnosti. Specialnost Ile d.o.o. so zgodbe izdelkov. Vsak izdelek ima poleg napisano tudi zgodbo. To je, kot je povedala gospa Tatjana, »dodana vrednost izdelka«. En del njene vsebine je izdelovanje (izdelki domače in umetnostne obrti), drugi pa je usmerjen v izobraževanje (prenašanje in ohranjanje dediščine). Organizira veliko delavnic z otroki, ki jim skozi zgodbe in glino omogoči izkustveno doživetje.

Tatjana pravi, da »se je z obrtjo danes težko preživeti. Delo ni ovrednoteno. Mogoče tudi zato, ker so bili v preteklosti lončarji predvsem na kmetijah in vedno umazani od dela. Zato delo ni bilo nikoli cenjeno. Vendar mi obrtniki imamo svoj delo zelo radi, zato to počnemo.« Poleg tega meni, da je za uresničitev vsega potrebna ideja, živo delo in kapital – v ustreznih razmerjih. Ko je nek izdelek dokončan je potrebno upoštevati deleže vseh udeleženih v procesu (institucija, izdelovalec, prodajalec). Nepravično se ji zdi, da si trgovina privošči 100 odstotno maržo na izdelek obrtnika.

Delo na terenu se bo nadaljevalo v okviru projekta Cultural Capital Counts (slov. Vrednotenje nesnovne kulturne dediščine), s katerim bomo pomagali nosilcem tradicionalnih znanj z željo po promociji, trženju in ovrednotenju njihovih podcenjenih izdelkov.
 
   
Tatjana Hlačer iz Perovega v Kamniku se ukvarja z lončarstvom in keramiko

Produkcija: Peternet