English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Gozd kot odprto učno okolje

2. november 2011 - V vrtcih v Kamniku, Litiji in v Šmartnem pri Litiji so v septembru in oktobru potekale delavnice v naravi z otroki in vzgojiteljicami. Projekt »Odprto učno okolje v gozdu« v sodelovanju s strokovnjaki izvaja Razvojna fundacija Pogum. Gre za nov pristop k vzgoji in razvoju ustvarjalnosti med otroki v vrtcih in osnovnih šolah.

Na delavnicah vključene otroke in učitelje osveščamo o pomenu gozda za preživljanje prostega časa, o pomenu trajnostnega ravnanja z gozdom in ohranjanja naravne dediščine. Projekt se izvaja v okviru LAS Srce Slovenije, sofinancira ga Evropska unija.

Glavna usemritev delavnic je »gozdni vrtec«, ki skuša na inovativen način reševati prostorsko stisko v vrtcih s spodbujanjem vzgojiteljev, da skušajo z otroki preživeti čim več več časa v gozdu. Gozdni vrtci so v tujini že uveljavljena praksa. Pri uveljavljanju koncepta pri nas izhajamo iz naših razmer, značilnosti naših gozdov in našega odnosa do njih.

Delavnice v vrtcih v Kamniku, Litiji in v Šmartnem pri Litiji je vodil Jaka Šubic, ki je korak za korakom otrokom prepuščal igro in vse večjo odgovornost za svoja dejanja. Skupaj so prišli do spoznanja, da je v naravi neskončno možnosti za igro in razvoj prave ustvarjalnosti. V Kamniku so otroci razvijali vsebine za Kamniško Bistrico kot destinacijo učenja v prvinski naravi gora, rek in gozdov in jo poimenovali »Peskovnik v naročju gora«. Na Vačah pri Litiji so se otroci v gozd podali v najbolj hladnem dnevu, zato je dež še poglobil njihova doživetja.

V Šmartem pri Litiji so otroci odkrivali naravne igrače v bližnjem čudovitem jelovem gozdu, vzgojiteljice pa so spoznavale naravoslovne in družboslovne značilnosti gozdov. Mojca Dragar, vodja Vrtca Cicban Šmartno pri Litiji je povedala, da »se zavedamo dejstva, da je izredno pomembno otroka aktivno vključiti v proces pridobivanja novih znanj. Naloga pedagoških delavcev v vrtcu je omogočiti primerno učno okolje in otroku zagotoviti čas za fleksibilno učenje. Tako se lahko promovira otrokova ustvarjalnost. Vse to in še več nam nudi ravno gozd, ki v vsej svoji polnosti želi, da ga začutimo, spregledamo in slišimo

Otrokom so bile delavnice v veselje, odraslim pa izziv za nadaljevanje kreativnega dela z otroci. Renata Hojs, ravnateljica vrtca Antona Medveda Kamnik je povedala, da so »izvedene delavnice pustile sledi različnih razmišljanj, občutkov in so odprle različne poglede na obstoječe stanja omogočanja doživljanja gozda kot naravnega življenjskega okolja. Naš cilj je, da otrokom v čim večji meri omogočimo doživetja v neposrednem gozdu in možnosti za izkustveno učenje, kar naj bi postopoma postal način življenja v našem vrtcu

Kot nadgradnjo začetih dejavnosti so omenjeni vrtci skupaj s štirimi drugimi ustanovami pri Zavodu za šolstvo prijavili projekt, v okviru katerega bodo razvijali možnosti za redno izvajanje vzgojno-izobraževalnih programov v gozdu, skupna želja pa je, da kmalu vznikne tudi prvi gozdni vrtec v Sloveniji. 

 
      
Gozd je vir življenja, odprto učno okolje v gozdu pa pomeni nov pristop k vzgoji in razvoju ustvarjalnosti
med otroci v vrtcih in osnovnih šolah



Produkcija: Peternet