English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Prenos dobrih praks trženja v kmetijstvu

25. oktober 2011 - Zadruga Jarina je oktobra za nosilce kmetijskih gospodarstev in članov društev povezanih s kmetijstvom iz Ivančne Gorice izvedla strokovno ekskurzijo na Koroško. Njen namen je bila predstavitev dobre prakse razvoja kmetijskih gospodarstev v smeri tržno zanimivih produktov in storitev v drugi regiji s prenosom izkušenj v domače okolje.

Pomembno je, da so ljudje, ki se ukvarjajo s kmetijsko panogo, vedno odprti in pripravljeni sprejemati novosti ter slediti trendom. Ogledi dobrih praks so dobro sprejeti, na njih namreč udeleženci pridobijo praktična znanja ter izkušnje neposredno od nosilcev kmetijskih dejavnosti v drugih regijah.

Udeleženci ekskurzije na Koroško so si ogledali tri različne primere kmetijskega podjetništva v mislinjski in dravski dolini. Kot prvi primer so se predstavili mladi prevzemniki kmetije, ki je zaradi oddaljenosti od urbanega sveta in visokogorske lege videla priložnost v preusmeritvi osnovne kmetijske dejavnosti v dopolnilno – predelava mleka. Drugi primer je bila tri generacijska kmetija z lego na obrobju urbanega središča Koroške, ki ima resnično dobro postavljene temelje. Poleg osnovne dejavnosti živinoreje, se ukvarjajo še z vzrejo damjakov in muflonov, predelavo mesa, turizmom na kmetiji in letošnjo novostjo, predelavo mleka.

Obiskali so tudi ekološko turistično kmetijo, ki svojo zgodbo gradi na ohranjanju naravne in kulturne dediščine. Zanimiv je njihov pristop k ohranjanju ljudske glasbe, izdelovanju igrač iz naravnih materialov itd. V svojo ponudbo vključujejo tudi izobraževalni program na kmetiji. Udeleženci ogleda dobrih praks so bili enotnega mnenja, da so koroški »pavri« zgleden primer prihodnosti kmetijstva v Sloveniji. Strokovno ekskurzijo je zadruga Jarina izvedla v okviru razpisa tehnične podpore v kmetijstvu za leto 2011 v občini Ivančna Gorica.
 
 
Udeleženci strokovne ekskurzije so si na Koroškem ogledali dobre primere trženja kmetijskih produktov

Produkcija: Peternet