English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Študijska tura za turistične ponudnike območja Srce Slovenije

18. november 2011 - V okviru projekta Promocija turističnega območja Srca Slovenije je 17. novembra 2011 potekala študijska tura na Štajersko za turistične ponudnike območja, ki združuje sedem občin: Dol pri Ljubljani, Domžale, Kamnik, Litija, Lukovica, Mengeš in Trzin. Projekt delno financira Evropski sklad za regionalni razvoj.

Zbralo se je skoraj 40 turističnih ponudnikov iz omenjenega območja; od sobodajalcev, gostincev, predstavnikov občin, nevladnega sektorja in predstavnikov turističnega gospodarstva. Najprej smo si ogledali Turistično kmetijo Urška v Stranicah pod Pohorjem, ki velja za eno izmed najboljših turističnih kmetij v Sloveniji. Ob letošnjem jubileju, 20-letnici delovanja, so prejeli tudi evropski okoljski znak, EU Marjetico. Lastnica kmetije je Vilma Topolšek, nekdanja predsednica Združenja turističnih kmetij v Sloveniji, ki je zagotovo veliko pripomogla k razvoju tovrstne ponudbe na slovenskem podeželju. Povedala je, da je za uspeh na lastni kmetiji potreben zlasti pogum ter ljubezen do dejavnosti. S svojo prisrčno razlago, polno entuziazma in postrežbo z domačimi dobrotami je zagotovo navdušila vsakega izmed nas.

Sledil je ogled Vrtnarskega centra Polegek v Slovenskih Konjicah. Poleg vrtnega centra in drevesnice se lahko pohvali z otroškim zabaviščnim parkom Mini ZOO land. Ponudba je namenjena zlasti otrokom, ki na majhni površini lahko vidijo različne, tudi eksotične živali; od krokodilov, kengurujev, papagajev itd.

Med vinogradi in zidanicami, v Gačnikovem hramu nad Ločami, pa je potekala delavnica z naslovom »Zakaj in predvsem kako razviti zeleno, trajnostno, turistično ponudbo«, ki jo je vodila Miša Novak. Dotaknili smo se predvsem teme trajnostni, ki je danes trend v turizmu. Predstavila nam je kaj se danes dogaja na turističnem trgu, kakšne so razlike med različnimi poimenovanji (trajnosten, odgovorni, sonaraven, etični…), zakaj poslovati trajnostno, kakšne so koristi trajnostnega delovanja in kaj dejansko pomeni trajnostna ponudba ter kako pristopiti k trajnostnem poslovanju. V Gačnikovem hramu, ki ga vodita Anica in Ivan Levart pa smo okusili tudi njihove dobrote, pripravili so nam izredno okusno kosilo.

Splošen vtis študijske ture in delavnice je bil zelo pozitiven in vsi udeleženci si želijo, da bi bilo tega še več. Poleg teoretičnega dela, ki nam ga je predstavila strokovnjakinja, Miša Novak s podjetja Alohas in terenskega dela je pomembno noto odigralo predvsem medsebojno druženje in mreženje med ponudniki, ki je zagotovo osnova, da bo naše območje Srca Slovenije postalo še bolj razpoznavno in turistično še bolj privlačno.

Alenka Hribar, Agencija za turizem in podjetništvo Kamnik

 
Študijske ture na Štajersko so se udeležili številni turistični ponudniki iz območja Srce Slovenije

Produkcija: Peternet