English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Helena Miševska: "Implementirali bomo dobre prakse s področja razvoja podeželja"

16. februar 2012 - Na usposabljanju v Sloveniji Center za razvoj Litija že štiri tedne gosti predstavnike občin iz Makedonije, ki se izobražujejo na temo učinkovitega črpanja evropskih sredstev. Med njimi je tudi Helena Miševska iz Občine Staro Nagoričane v severovzhodni planski regiji. Z njo smo se pogovarjali o izkušnajh, ki jih je pridobila na usposabljanju v Sloveniji.

Iz katere občine prihajate, na kratko jo predstavite.

Prihajam iz občine Staro Nagoričane, ki se nahaja na severovzhodu Makedonije, blizu križišča 8. in 10. cestnega koridorja ter blizu Bolgarije in Srbije. Gre za ruralno občino s 5.000 prebivalci, ki je od Skopja oddaljena 50 kilometrov. Imamo veliko kulturnih in naravnih bogastev, posebno znan je megalitski observatorij Kokino, ki ga NASA uvršča na 4. mesto tovrstnih prostorov na svetu. V okolici našega mesta je veliko izvirov geotermalne vode, zato so priložnosti za razvoj zdraviliškega turizma. Znamenite so tudi naše pravoslavne cerkve, nekatere med njimi so celo iz 11. stoletja.



Kakšno delo opravljate na občini? Ali vaša občina sodeluje v kakšnem mednarodnem projektu?

Delam v kabinetu župana Miodraga Jovanović, opravljam delo njegove desne roke, od odnosov z javnostmi do koordinacije zaposlenih. Občinska uprava šteje 26 oseb. Občina Staro Nagoričane je v preteklosti izvajala projekt čezmejnega sodelovanja z našo sosedo Bolgarijo.

Katera nova znanja ste pridobili med procesom usposabljanja v Sloveniji?

Vse kar smo izvedeli v Sloveniji, je bilo zame novo. Veliko sem odnesla z usposabljanja, saj je bilo izobraževanje fantastično. Dobila sem tudi prekrasen vtis o razvojnem centru Litija, všeč mi je energija zaposlenih in direktorice.

Ali se vam zdi, da boste pridobljena znanja lahko prenesli v vaše okolje in kako?


Da, vsekakor. Ker je Staro Nagoričane ruralna občina, bomo lahko implementirali veliko dobrih praks s področja razvoja podeželja, ki smo si jih ogledali v Srcu Slovenije.

Kateri del izobraževanja se vam je zdel najbolj koristen?

Vse se mi je zdelo enako pomembno: tako izobraževanje v pisarni kot ogledi dobrih primerov praks na terenu. Posebej so me navdušile članice Aktiva žena Dolsko, ki ustvarjajo v skupni kuhinji. Posebno dobra ideja pa so tudi tržnice, ki jih pri nas nimamo in bom predlagala, da jih uvedemo, skupaj s posebnimi eko zabojčki za sadje in zelenjavo, ki jih imate pri vas.

Ali ste tekom usposabljanja že dobili kakšno idejo za nov projekt za vaše okolje?


Da, razvili smo projektno idejo za prijavo na razpis Evropa za državljane, na katerega se bomo prijavili skupaj z občino Dol pri Ljubljani septembra. Na delovnem sestanku smo že spoznali njihovega podžupana, danes pa nas je na kosilo povabil tudi župan občine.
 

Produkcija: Peternet