English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Odkrijte Srce Slovenije z avtodomom

8. junij 2012 - Karavana avtodomov je prvi junijski vikend prvič obiskala kmetije, gostilne in turistične točke, ki so vključene v mrežo novih postajališč za avtodome na območju Srce Slovenije. Odrasli in otroci so uživali v razgledih z vrhov gričkov, okušali domače pridelke in kulinariko, predvsem pa preživeli aktivni vikend na kolesih, konjih ter v krošnjah dreves pustolovskega parka.

Center za razvoj Litija je v manj kot pol leta z aktivnim terenskim delom in v sodelovanju z nosilci slovenskega karavaninga, projekt speljal od ideje do konkretne realizacije na terenu in obiska prvih gostov. Po francoskem vzoru so začeli tkati mrežo karavaningu prijaznih gostiteljev, večinoma kmetij, kjer lahko (avtodomarski) gosti okušajo in kupujejo domače izdelke ter prenočijo (in oskrbijo vozilo), med vandranjem pa si ogledajo lokalne zanimivosti in uživajo v naravi. Po pregledu lokacij vseh kandidatov so že v prvi fazi uspeli stkati mrežo preko deset obstoječih in novih postajališč za avtodome ter dveh kampov, za prihodnje leto pa jih načrtujejo vključiti še več. Povsod je zagotovljen ustrezno urejen prostor za prenočevanje avtodomov, na večini lokacij pa tudi oskrba zanje. Aktivno so sodelovali z vpletenimi občinami, ki so zagotovile dovoljenja za obcestne usmerjevalne table do ponudnikov. Povsod z mednarodno prepoznavnimi označbami postajališč za avtodome, kar bo olajšalo raziskovanje tudi tujcem. Razvoj avtodomarskega produkta sofinancira Evropska unija, izvaja se preko LAS Srce Slovenije, gre pa za prvi konkreten regijski projekt karavaningu prijazne destinacije v Sloveniji.
 
Prva spoznavna tura z avtodomi po Srcu Slovenije (foto Mojca Hauptman)

V začetku junija je izšel tudi brezplačen zemljevid Srca Slovenije, na katerem so označena postajališča, obcestne oskrbne postaje in kampi, kulturne zanimivosti, gostinska, športna in druga turistična ponudba in kmetije odprtih vrat, vsebuje pa tudi podroben koledar dogodkov v območju za drugo polovico letošnjega leta. Srce Slovenije povezuje turistične, podjetniške in okoljske potenciale vse bolj prepoznavnega zaokroženega območja v osrčju države, s središčem na GEOSS-u, geometričnem središču Slovenije v bližini prazgodovinskih Vač.

Na prvi spoznavni turi je osem avtodomov obiskalo južni del območja Srce Slovenije, od Leskovca nad Višnjo Goro do GEOSS-a v Spodnji Slivni nad Vačami. Tridnevni dogodek so izvedli v sodelovanju s Caravaning Clubom Slovenija, ki se zavzema za razvoj karavaninga v Sloveniji. Sredi junija bo po območju potekala še ena karavana. Tokrat se bodo avtodomarji odpravili pod obronke Kamniških Alp na severozahodu Srca Slovenije, kjer bodo poleg ogleda zanimivosti in zabavnih športnih aktivnosti deležni tudi blagodejnih učinkov energetskih točk in razvajanja v termah. Več informacij o drugi spoznavni turi je na voljo na spletni strani www.ccs-si.com.
 
Novo postajališče za avtodome v Jelši nad Šmartnim pri Litiji (foto Mojca Hauptman)



Produkcija: Peternet