English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


O pomenu lokalne hrane na Severnem Irskem

11. september 2012 - Partnerji evropskega projekta LOCFOOD, v okviru katerega Center za razvoj Litija nadaljuje razvoj lokalne samooskrbe s hrano v Srcu Slovenije, so se v začetku septembra sestali na delovnem srečanju na Severnem Irskem. V času gospodarske krize Severni Irci ponovno odkrivajo lokalno hrano in spodbujajo prebivalce k potrošnji v lokalnem okolju.

Predstavniki Centra za razvoj Litija so se udeležili okrogle mize, na kateri so lokalni pridelovalci in predelovalci hrane predstavili svoje izkušnje in izzive, s katerimi se soočajo na Severnem Irskem. Trend, ki vse bolj prihaja tudi v Slovenijo, je povečanje odstotka lokalno pridelane hrane za oskrbovanje prebivalcev.
 

Srečanja partnerjev projekta LOCFOOD na Severnem Irskem so se udeležili predstavniki Centra za razvoj Litija Aleksandra Gradišek, Gašper Kleč in Monika Cvetkov

Srečanje na Severnem Irskem je bila tudi priložnost za oglede dobrih praks na področju lokalnega oskrbovanja s hrano. V obmorski vasici Kilkeel deluje šola kuhanja, kjer udeleženci pridobijo znanja o lokalni hrani in lokalnih receptih. Dober primer lokalnega podjetništva je tudi pivovarna Whitewater, ki je po 16 letih delovanje že prerasla lokalne okvire in pivo danes izvaža v Francijo, ZDA in Veliko Britanijo. Partnerji so obiskali tudi kozjo farmo Leggygowan v Saintfieldu, kjer namerava lastnik prenehati z delom zavarovalniškega agenta in se v prihodnosti preživljati le s prodajo kozjega sira.

Primeri dobrih praks iz Severne Irske na področju lokalne pridelave hrane odkrivajo priložnosti za razvoj tega področja tudi v Sloveniji. Center za razvoj Litija z različnimi projekti in programi že nekaj let razvija področje lokalne samooskrbe, saj to predstavlja veliko priložnost ne le za dostop do sveže hrane, ampak predvsem za povečanje zaslužka, nove zaposlitve in nove podjetniške priložnosti, ki jih lokalna samooskrba ponuja.
 
V šoli kuhanja v obmorski vasici Kilkeel na Severnem Irskem udeleženci pridobivajo znanja o lokalni hrani in lokalnih receptih

Produkcija: Peternet