English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Napoved: Pustna Litija 2013

31. januar 2013 - V Litiji bo v pustnem času potekal pester pustni program vse od debelega četrtka (7. februar) pa do pepelnične srede (13. februar) s pokopom pusta. Osrednji del pustovanja bo tradicionalni Litijski karneval 2013, ki bo potekal v soboto, 9. februarja od 15. ure dalje.

Na debeli četrtek, 7. februarja, ob 11.55 bodo v starem mestnem jedru Litije ustanovili »pustno vlado narodne enotnosti«, ki bo v času pusta rešila vse dosedanje vladne probleme. Pustna vlada narodne enotnosti ima rešitev za vse in te rešitve bo tudi predstavila v svojem programu. Pustno vlado sestavljajo vse maske znanih politikov, ki jih je na satiričen način za litijski karneval izdelal kipar Jože Tönig. Obiskale nas bodo tudi tradicionalne slovenske maske: kurenti, pokači in orači. Na debeli četrtek bo v starem mestnem jedru potekala tudi pustna tržnica, na kateri se bodo predstavili ponudniki domačih izdelkov in pridelkov.

Osrednji del pustovanja bo Litijski karneval 2013, ki bo potekal v soboto, 9. februarja od 15. ure dalje po starem mestnem jedru vse do trgovskega centra na Ježi. Po končani povorki bo obiskovalce s svojimi domislicami pod šotorom zabaval znani igralec Boris Kobal. V dopoldanskih urah bo pod šotorom potekalo ocenjevanje najboljših krofov, otroci pa bodo uživali na ustvarjalnih pustnih delavnicah, indijanski zabavi in plesni maškaradi. Zabava se bo po prihodu povorke in podelitvi nagrad za najbolj domiselne skupine nadaljevala vse do nedelje.

Na pustni torek, 12. februarja se bo Pustna vlada odpravila v Ljubljano in obiskala parlament, kjer bo vladajočim predala listino s pustnimi ukrepi. V sredo, 13. februarja bo sledilo pokopavanje pusta s tradicionalno skupino, občinsko oblast pa bo pustna vlada vrnila županu.

Litijski pustni karneval je eden starejših karnevalov v slovenskem prostoru. Njegovi začetki segajo v leto 1847, ko je bilo v Kmetijskih in rokodelskih novicah prvič omenjeno pustovanje v Litiji. V tistih časih so maškare veljale za nespodobne in neprimerne, bile naj bi tudi slab vzgled mladim. Dokaz pestre preteklosti karnevala je razstava Pustovanja v Litiji skozi zgodovino, ki je trenutno na ogled v prostorih Občine Litija. Litijski pustni karneval je bil vedno znan po odlični politični satiri. Svetovni in domači politični dogodki so bili rdeča nit vseh karnevalov, zato je bil dogodek vedno zrcalo trenutnega političnega dogajanja.
 

Produkcija: Peternet